Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година по-късно: Тонове тонер касети продължават да се складират във Враца

04 януари 2021, 13:01 часа • 1807 прочитания

Въпреки показните акции, свързани с отпадъци, прокуратура и държава се оказаха напълно безсилни да се справят с фирмата, която от една година складира във Враца тонове бракувани тонер касети. Това съобщава местната медиа zovnews.com, която през 2015 г. беше санкционирана със 100 хил. лв. от Комисията за финансов надзор. По-късно глобата падна в съда.

На пети януари 2020 г. от медиите във Враца беше разкрита незаконна площадка, на която са складирани тонове бракувани тонер касети – внос от Италия, както и малка машина за раздробяване. Оказа се, че теренът на площадката е отдаден под наем на дружеството „Рецикла“ ЕООД – София. По данни на РИОСВ – Враца дружеството няма издаден регистрационен документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъци за извършване на дейности по временно съхранение от страна на Регионалната инспекция.

Въпреки нарушенията и наложените санкции на "Рецикла", отпадъците продължават да се складират на мястото. Екоинспекцията в града все още търси кой да ги извози, но изпратените запитвания към лицензирани фирми остават без отговор.

Още през февруари миналата година от фирмата са внесли искане в РИОСВ - София да открият площадка, на която да бъдат преместени 50-те тона тонер касети. Преместването им на лицензирана площадка, която отговаря на изискванията, трябваше да се контролира от РИОСВ-Враца и прокуратурата, която води следствието. Това обаче все още не се е случило.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес