Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как парата надви борбата

15 февруари 2013, 10:43 часа • 14810 прочитания

След като отряза България от голямата баница, сега Международният олимпийски комитет е на път да ни лиши и от един от малкото спортове, за които наистина имаме право да кажем, че е наш. Борбата ще бъде изтрита от картата на Олимпиадата. "Как така? Сигурно е грешка. Тези в Лозана съвсем изперкаха", ревна народът. Обича си ги той борците. Нищо, че през годините доста от героите на тепиха се прочуха и като бандити. То и такъв не се става лесно, трябва кураж. Борците със сигурност го имат. Не мрънкат. Бъхтят с месеци на тепиха по лагери и спазват желзен режим. А и някой медал ще донесат, с което ще понапомпат оклюмалото самочувствие на нацията. Не са като гелосаните примадони, които гонят топката. Те или реват за пари, или се бият в гърдите, а накрая другите са им виновни за провалите. Не може МОК да постъпва така.

Да ни отнема и последната радост

Същото обаче си го казват и руснаци, турци, грузинци и японци. Дори САЩ и Иран този път са от едната страна на барикадата. Защото олимпиада без борба не може. Борбата е символ. На сила, мъжество и кураж да застанеш очи в очи с противника си. Пък и каква е тази олимпиада без борба. Като тръгнем от древните игри и минем през сегашните. Спорт, който го има даже в религиите и в свещените книги. Какво им стана на тези в МОК, че с лека ръка искат да пратят историята на бунището? Нищо. А борбата къде сбърка? Никъде, казват хората на Жак Рох и вдигат рамене. Все някой трябва да изхвърчи, допълват те. Защо точно борбата? Мотивът е "нисък индекс на популярност". В същото време за олимпийските съревнования на борците в Лондон са били продадени 113 851 билета от 116 854 налични.

Състезанията на тепиха са гледани средно от 23 млн. зрители и максимум от 58,5 млн.

Може би причината МОК да пореже борбата е съвсем прозаична и лесна за отгатване.

Става въпрос за пари. В случаят явно много, ама много по много. Спортът отдавна не е нищо друго освен бизнес, а Олимпийските игри най-вече.

Ако някой все още вярва в принципите на Кубертен, то явно е сбъркал мястото и времето. От 80-те години насам стана ясно, че те са просто прикритие за големи игри, политика и бизнес за милиарди. Изборът на Аталанта за домакин на юбилейните летни игри трябваше да изтрие завинаги от главите на всички романтичните образи. Сега е ред и на борбата. "Явно бяхме прекалено сигурни, че няма да ни пипнат, и не направихме нищо", обявиха родните спецове в борбата. Същото твърдят и колегите им от цял свят. За тях виновникът е един - Рафаел Мартинети, шефът на Световната федерация по борба. Който не защитил правото на борбата да остане под петте кръга. Но дали само той е лошият. Според мнозина - едва ли. Самата борба загуби блясъка си. На последната Олимпиада липсваха големите имена. Шампиони от ранга на Юсеин Болт, Майкъл Фелпс, дори и един Брадли Уигинс, който даде положителен тласък на спорт като колоезденето, пълен иначе с допинг афери. Да не говорим за тениса. Олимпийският медал не е нито титла от "Ролан Гарос", нито "Уимбълдън". Но спомените от Лондон за мача между Мъри и Ноле, както и титаничната битка Федерер - Дел Потро, още са живи.

Новите правила също се оказаха нож в гърба на борбата. Срещите станаха тегави, трудни за гледане. А правилото с репешажите може да обърка всички. Падаш, а после си с медал! Това е чудо на чудесата.

И накрая стигаме до най-съществения въпрос.

Колко трика за борба са били продадени? Сложете срещу тях маратонките на Болт или дори фланелките на мексиканските национали по футбол. И ще ви стане ясно накъде отиват нещата? За хората от МОК е ясно - борбата да си ходи. Особено когато напира спорт като голфа. Там от стика до часовника всичко струва много пари.

Да не говорим за уиндборда - яхти, бордове, неопренови екипи. Пак пари, каквито явно международната федерация по борба не иска да дава. Е, сега ще трябва да се бръкне, а и да се промени. Защо не кеч, казват някои. И сигурно са прави, след като Скалата, Гробаря, Трите хикса и т.н. пукат залите по шефовете. Едва ли това е спасението. Но трябва да се действа. Да се върнат атракцията, големите шампиони. Иначе ще плачем, няма борба - няма България.

Не трябва обаче да чакаме само другите, големите като САЩ, Русия, Япония, Турция. Нека се запитаме: А ние какво направихме за борбата? Къде са Валентин Йорданов, Боян Радев, големите треньори? Само зад една Станка ли ще продължаваме да се крием?

Андрей Андреев

Стандарт

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес