Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Gen Z за: Другите поколения

30 август 2024, 13:40 часа • 3817 прочитания

Денят е вторник, 27.08.2024 г. Само за последната седмица съм прочела около 4 статии, в които надълго и нашироко се говори за прословутото поколение Z. В тях присъстват таблици, схеми, любопитни факти, съмнителна информация за това какво харесваме, какво не харесваме, как не искаме да работим и какъв маркетинг предпочитаме. И въпреки че определено е приятно да бъдем център на вниманието, леко започва да ни омръзва. Затова този текст е нашият шанс да си “отмъстим” – крайно време е ние правим анализи на вас.

Бумъри

Все повече се научавам как да съжителствам с тях. Тайната се крие в две неща: да не се опитвате да спорите с тях, защото те винаги са прави и да не отваряте темата за пари, защото взаимно ще си развалите настроението. Особено ако сте в процес на търсене на жилище – ще ви разкажат как тяхната двуетажна къща е струвала 6000 лв. и едно ръкостискане, а после цели два дена ще сънувате кошмари. Както и те, ако разберат, че тази сутрин дадох скромната сума от 8 лева за ледено чай лате.

Но няма как да им се сърдим, все пак те ни разказват увлекателни истории от “едно време”, когато интернет не е съществувал, на училище са ходили пеша чак до съседното село, а ретинол изобщо не им е трябвал.

Gen X

Това е поколението на повечето от родителите ни, така че определено сме добре запознати с тях. Те са като средното дете в семейството – нито твърде шумни, нито твърде разглезени, винаги невъзмутими. Тези оправни индивидуалисти са пораснали в не особено леки времена (“а вие знаете ли, че едно време се редяхме на опашка за хляб??”), затова тривиалните проблеми от рода на бърнаут, тревожност и депресия изобщо не ги впечатляват. Както биха казали самите те: “Нищо ти няма, нали имаш покрив над главата”.

Въпреки това носят бунтарството в себе си – те са така нареченото MTV поколение, възпитано с видеокасети, уокмени, Nirvana и “Клуб Закуска”. Или поне така е на теория, в България нещата са стояли по-скоро така: Modern Talking, канал едно и “Робинята Изаура”.

Милениали

Вие сте просто царете на носталгията. Или може би все още не можете да преживеете факта, че вече не сте най-младото поколение. Затова и в почти всеки разговор не пропускате да споменете “колко хубаво си беше през деветдесетте” и как рийловете в Instagram са даже по-интересни от тези в TikTok. Няма лошо да си спомняте с любов за миналото, просто недейте да живеете в него, иначе се превръщате в най-страшното – родителите си. Обещавам ви, че светът няма да свърши ако изгледате някой сериал освен “Приятели”. Но за едно нещо категорично имате пълното уважение на всичките Gen Z. Вие сте първото поколение с пълен достъп до компютри, смартфони и интернет. И какво направихте с цялата тази информация? Мемета. Slay.

Gen Z

Да, готини сме.

Да, харесваме мемета.

Не, не искаме да работим.

И не, TikTok не ни е най-важното неща на света.

Стига толкова.

(За останалите Gen Z-та, които четат: не ми дадоха да пиша повече глупости, съжалявам)

Gen Alpha

Ами, с вас все още не се познаваме много добре, главно защото най-големите от вас са на по 12. По тази причина се чувствам спокойна да ви се подигравам – все още не можете да се биете.

Ако трябва да съм честна, еднакво ме удивявате и плашите. Толкова сте адаптивни и креативни, че макар и да сте съвсем в началото на приключението си, знаем, че в бъдеще ви чакат велики неща. И под това определено имам предвид ледена епоха, зомби апокалипсис или възход на машините. Успех и с климатичната криза 👍

 

Истината е, че всяко поколение винаги ще мисли, че е най-доброто. Просто на нас, Gen Z-тата, не ни пука толкова. Всички ще остареем някой ден.

 

Автор: Лидия Найденова

Лидия Найденова
Лидия Найденова Отговорен редактор
Новините днес