Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само преди две седмици в "Миджур" - неправилно съхранение на боеприпаси

02 октомври 2014, 07:47 часа • 24426 прочитания

Все още няма връзка с нито един от хората, които са били на работа при взрива в завод „Миджур” до Горни Лом. Това потвърди Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната и един от големите специалисти по боеприпаси.

Вътрешният министър Йордан Бакалов добави, че един от работниците, за когото се е смятало, че е в предприятието, е бил намерен в дома си в Монтана. Знаем за 15 души, които са били в завода по време на взрива – 12 работници и трима от собствениците на предприятието.

Според собственика на завода Валери Митков по време на утилизация са гръмнали гръцки мини. Предполага се, че са се взривили всичките противопехотни мини. Самият Митов обаче не е дал категорично предположение какво може да се е случило. Вчера се появи информация, че в завода е имало седем ТИР-а с мини.

Окончателно е установено, че и двете сгради на цеха просто са изчезнали. Най-вероятно става въпрос за човешка грешка, посочи Радев пред Нова телевизия.

На въпрос дали има информация какви са били нарушенията в завода, констатирани от служба КОС преди само две седмици, Радев отвърна, че не знае какви са били забележките. Тепърва ще се уточнява тази информация. Йордан Бакалов обаче заяви, че проверката е установила неправилно съхранение на боеприпаси.

През февруари 2010 година в същия завод отново има взрив и отново на гръцка мина, припомни Радев. Утилизирането става чрез разделяне на корпуса на мината и изваждане на взривното вещество, но при тази операция има опасност от експлозия.

По думите на вътрешния министър Йордан Бакалов ще има пресконференция към 10:00 часа с повече подробности. Последният вторичен взрив в завода е бил в 21:41 часа снощи (1 октомври). Първо ще се пусне безпилотен самолет над територията на завода и след това ще се прецени кога да влезе робот и жива сила – по процедура жива сила трябва да влезе на мястото на инцидента 24 часа след последната експлозия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес