Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На два пъти съдът е връщал отнетия лиценз на собственика на "Миджур"

03 октомври 2014, 08:30 часа • 48541 прочитания

Хората в „Миджур” не са имали никакви шансове – ако заводът не е бил направен както трябва, взривната вълна е щяла да унищожи село Горни Лом. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов.

Бакалов отвърна, че няма потвърждение в цеха да се е работило с железни чукове за разглобяване на мини. И добави, че в „Миджур” са се съхранявали „много повече мини, отколкото трябва”. Служба КОС към Пето РПУ обаче не е записала в доклада си „колко повече”. Имало е и проверка на 24 септември, както и на 11 септември, а след втората проверка работата в „Миджур” е продължила.

Стана ясно, че през 2007 и 2010 година е отнеман лицензът на „Видекс”, но и в двата случая решението е падало в съда. Собственикът на завода – професор Валери Митков, не можа да обясни защо синът му е бил в 17:00 часа в завода – по документи няма данни, че се експериментирало с ново производство, уточни Бакалов пред Нова телевизия.

Защо служба КОС не е позволила да се преместят 800 хил. мини и не е ли допринесло това за трагедията – мините в склада не са допринесли, каза вътрешният министър. Има топла връзка с цеховете, но взривът е там, в цеховете, а не в склада, добави той. Тепърва ще се изяснява какво има в оцелелите складове – днес ще влезе „котка”, за да проверява.

Всеки трябва да си поеме отговорността – би трябвало след моето участие да се сетят тези, които сега мълчат. Не може да има становище контролните органи да затворят „Миджур”, а после заводът да работи. Това означава натиск, каза Бакалов, без да уточни твърдо кой какво дал и взел, защото не искал сега да коментира на принципа „една жена каза”.

Според Димитър Димитров, баща на един от загиналите работници в „Миджур”, с почването на работа служителите са минавали курсове как се обезвреждат мините. Чувах обаче, че има забавяне в процеса на работа и че е имало натиск да се работи по-бързо, за да се спазят срокове, добави той. И уточни, че не вярва да се е работило с метален чук – аз съм бил работник, работило се е с бронзови чукове и секачи. Но разказа и, че колеги на сина му са му разказвали как са карали мини в палета, редяли са ги на височина от три етажа и е имало развален мотокар, а са сваляни палета на ръка. Синът ми имаше образование за обработка на компютърни текстове, но не можа да си намери никаква друга работа, каза Димитров.

Искам да се обърна към главния прокурор и кандидат депутатите. Г-н прокурор, намерете виновния. Г-да кандидат-депутати, говорите за младежката безработица – създайте условия на младите да работят, завърши отчаяният и почернен баща.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес