Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Ружинци с равносметка за съсипан от дъжда важен път (СНИМКИ)

13 юни 2023, 14:09 часа • 2554 прочитания

Поройните дъждове в Северозапада отнесоха път, който е важен за жителите на няколко села от две общини в областите Видин и Монтана. По него минават училищни автобуси, пожарна, линейки, топлият обяд за бедните.

Преминаването през него е рисково, защото е до такава степен подкопан, че асфалтът буквално виси във въздуха. Процесът по свличане продължава, тъй като дъждове се изливат ежедневно.

Подпорната стена пропадна на 7-ми юни. Тя се намира на около 300 метра от края на село Черно поле.

"Буквално за часове – до следващия ден пропадна и част от асфалтовата настилка. Земята под асфалта в дерето, което е с дълбочина 30 метра, се свлече. Подпорната стена е изместена с около 2 метра към дерето. Тя е освободила земните пластове и насипната баластра на водостока, изграден от 5-6 бетонови бурета. Върху тях през 2000 г. е излят бетонов пояс. Дотогава тази подпорна стена е била от зидан камък. Сега всичко е рухнало. Явно свлачищните процеси да довели до пропукването и откъсването на подпорната стена. Оттам е нарушена сериозно здравината на пътя и на водостока, направен за отвеждане на водата под него", обясни кметът на Ружинци Александър Александров.

Днес са ходили с екип от общината на място и констатирали, че с още около метър е отнето от пътя и подложката под него.

„Асфалтът си стои, но под него има дупки като хралупи. Баластрата и пръстта под асфалта са отишли в дерето. Асфалтът виси“, каза Александров.

Този път свързва село Черно поле със Смирненски и община Брусарци. По него всеки ден пътува автобус до училището в Брусарци. В другата посока пък пътува автобус до Ружинци с други ученици. В това село учениците са избрали да учат в две различни училища.

По този четвъртокласен път преминава доставката на хранителни продукти за магазина в селото, автомобилът, който кара топлия обяд за самотни или болни стари хора. Преминават и земеделците до своите ниви извън селото, за да ги обработват.

Кметът казва, че мнозина, пътувайки за Монтана, ползват именно това трасе през Смирненски за Монтана, тъй като е по-ненатоварен от Е-79 в посока Ружинци-Монтана.

Той изпратил сигнал до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но сега трябва да изготви проект и количествено-стойностна сметка за укрепване на свлачището.

За консултант по тези въпроси в четвъртък се очаква на място да пристигне доц. д-р Кирил Ангелов - президент на Българска национална група по инженерна геология и преподавател в Минно-геоложкия институт.

„Надяваме се в най-скоро време да се откликне на сигнала ни, но Междуведомствената комисия няма да го разгледа, докато не предоставим проект и КСС“, отбеляза кметът на Ружинци.

Той е притеснен, че ако продължава да вали както досега – всеки ден, всичко ще отиде в дерето и участъкът няма да може да се използва изобщо. А за да се използва обходният маршрут, означава около 40 километра удължаване на пътя в едната посока.

„В същото време ако аз трябва да платя това укрепване, то трябва да мине през капиталовите разходи. Трябва да променя бюджета, да намеря тези средства, да проведа обществена поръчка. Според стойността ѝ поръчката трябва да е отворена около месец и нещо и ще дойде Нова година. Това много ме притеснява. Аз смятам, че в такива случаи би трябвало да има по-скоростна реакция с отпускането на средства за проектиране и изпълнение на този обект“, посочи Александров.

Той уточни, че дължината на поразения участък не е голяма - около 4 метра е бетоновият пояс върху циментовите тръби. От двете страни асфалтът е подкопан, защото под него няма нищо вече. Самата подпорна стена е около 10-20 метра.

„Участъкът не е дълъг, но е непроходим. Нагоре е баир, а надолу е около 30-метрово дере“, поясни кметът.   

Още от Ружинци: 

Община Ружинци купува частен имот, за да го превърне в музей

В Ружинци оптимизират системата за сметосъбиране

Повече семейства да станат приемни родители искат в Ружинци

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес