Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на село Градец отбелязаха 171 години от въстанието в Северозападна България

02 юни 2021, 22:01 часа • 5409 прочитания

По традиция честването в памет на загиналите в Пашапетковата размирица, както местните хора наричат въстанието, се провежда в местността „Драката“. То се организира от кметството в Градец, Народно читалище „Просвета 28.11.1928“ и със съдействието на Община Видин. Официални гости на събитието бяха видинският кмет д-р Цветан Ценков и председателят на Общинския съвет Генади Велков.

Тържественото отбелязване на годишнината започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Григорий.

Слово произнесе кметът на селото Илия Томов, в което бе подчертано значението на сраженията с турските войски, водени в Градец - един от трите пункта за събиране на въстаниците преди атаката на Видин. Въстанието в Северозападна България от 1850 година обхваща Видинско, Ломско, Кулско и Белоградчишко. Макар и локално, то се определя като първото самостоятелно масово българско въоръжено движение през XIX век. Историческите данни показват, че при бунта край Градец са загинали над 300 души.

Д-р Цветан Ценков се обърна с приветствие към присъстващите: „За мен е голяма чест да съм тук на този паметен ден. Това въстание е първият буреносен облак, който показва, че българският народ иска да се освободи. Ние трябва да пазим историята много внимателно и вътре в сърцата си. Независимо от нашите политически различия, всички ние живеем тук, на тази земя, в този град, в тази община и трябва да съхраним дълбоко в душите си подвига на тези хора, които са дали живота си за свободата на нашата Родина.“ Кметът подчерта, че събитията от 1850 г. са наистина първите буреносни облаци, които дават ясен знак на тогавашна Европа, на Великите сили и на Турската империя, че българският народ не е стадо, не е племе, което иска да живее под иго. И отбеляза, че през последните години в българската политическа действителност се игнорира този факт – турското робство, независимо че днес съжителстваме много добре с нашите сънародници от турската общност.

„Хората, които са дали живота си тогава, трябва да получат достойно място в нашата памет“ – заяви д-р Ценков. След това поднесе на Илия Томов поздравителен адрес, в който приветства жителите на село Градец за утвърждаването на традицията, за почитта им към забележителното ни историческо наследство и стремежа да възпитават у младото поколение родолюбив дух. „Нека инициативата бъде пример как трябва да се отнасяме към славното минало на родния си край и да тачим паметта на героите, пожертвали себе си във въстанието. Бъдете горди с делата на нашите предшественици и пазете винаги в сърцата си любовта към Отечеството!” – пише в адреса.

Приветствия поднесоха също Генади Велков и Иво Иванов от патриотичен клуб „Бдинци“.

Всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание и бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите. Честването продължи с изпълнения на патриотични песни и стихотворения от група деца.

На тържеството бяха дошли и потомци на баба Йона Първянкина, която като дете е помагала на ранените в сраженията.

По време на събитието хората можеха да разгледат изложените пушки и униформи в шатра „Хайдушки кът“, подредена от участници в патриотичен клуб „Бдинци“. Честването завърши с тържествена заря.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес