Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинският оглед на завод "Миджур" ще започне на 3 октомври, тогава е обявен и Ден на траур

02 октомври 2014, 13:00 часа • 14097 прочитания

Същинският оглед на мястото на взрива в завода в село Горни Лом ще започне утре сутринта.

Причината е, че 24-те часа, които трябва да минат от последния вторичен взрив в предприятието, изтичат в 21:40 тази вечер. Тогава обаче ще е тъмно и няма да може да се прави щателен оглед.

В центъра на село Горни Лом пред сградата на кметството пристигна кризисният щаб съставен от министрите Йордан Бакалов, Йордан Христосков и директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Те се завърнаха от мястото на инцидента при завода след оглед, продължил час и половина, предаде Агенция "Фокус".

По-рано днес енергетикът във военния завод в село Горни Лом, община Чупрене Цецо Антов каза, че човешка грешка е причината за взрива край село Горни Лом. По думите му, невнимание при отваряне на мините и недоглеждане от страна на служителите е причината за трагедията. Той допълни, че мините се отварят ръчно чрез стругове.

"Струговете са на около 3 години, като състоянието им е добро", поясни Антов. Според него условията на труд също са били добри, въпреки предписанията и нарушенията, които са открити при проверките. Той добави, че проверките на машините и тяхната поддръжка са били редовни. "Ако машините не са били в добро състояние, те нямаше да имат възможност да работят. Невъзможно е да има оцелели”, обясни Антов.

Междувременно служебният ден взе решение утрешният ден да бъде обявен за Ден на национален траур.

Преди минути стана ясно, че преди големия взрив в 17 часа е имало малко по-малък взрив в 15 часа. Такава информация, която все още не официално потвърдена съобщи Нова телевизия.

Ако това се окаже вярно, изниква въпросът какво са правили хората два часа във фабриката и защо са останали там.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес