Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви се рестарт на завод "Миджур"?

19 януари 2015, 12:02 часа • 27136 прочитания

В района на завода за боеприпаси край село Горни Лом, който се взриви през есента миналата година, се извършват различни дейности. Информациоята съобщи кметът на населенето място Илиян Михайлов.

Във фабриката се възстановяват електричеството и видеонаблюдението. „Пътищата до там се почистват от клони и паднали дървета, но въпреки това няма постъпвала официална информация, че заводът ще заработи отново. Към момента персонал от селото не се набира”, подчерта Михайлов пред радио "Фокус". 

Според местните жителите ако заводът отвори врати, те отново ще се върнат на работа. „Въпреки трагедията и загиналите работници, хората от Горни Лом биха работили, защото нямат друго препитание. Ако фабриката заработи отново е необходимо да се спазват всички изисквания за безопасност на труда и да се предоставят по-добри условия на персонала”, каза още градоначалникът.

В петък Нова телевизия информира, че след няколко месеца на мястото на взривения завод трябва да започне унищожаването на 200-те хиляди мини, които не се взривиха при инцидента. Мълвата, че завод „Миджур” отново ще отвори врати, вече обикаля Горни Лом.

Собственикът на предприятието Валери Митков потвърди, че то ще работи отново. Той не отрече, че в завода текат ремонти. Потвърди също, че на терена са останали необезвредени боеприпаси.

Камен е един от съкратените работници, дни след взрива. Въпреки че все още няма работа, е категоричен, че не иска да се върне. „Веднъж ми се размина, втори път може и да не ми се размине”, Бранков.

Валентин обаче би се върнал, утилизирал мини почти 25 години: „Какво да се плаша? При нас е така, един да сгреши, всичките загиват. Но това не ме спира да се върнем”.

И 18-годишната Ивана, която изгуби майка си при взрива, е убедена, че никой вече не трябва да работи там: „Сигурно ще има още такива инциденти, но може би ще има много повече жертви, може и да са по-малко, никой не знае”.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес