Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео

За първи път в случая „Гешев“ плуваме в такъв лабиринт от правни положения: Адв. Алаксандър Кашъмов в „Студио Actualno” (ВИДЕО)

За първи път в случая „Гешев“ плуваме в такъв лабиринт от правни положения. Това каза в „Студио Actualno” адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Фондация „Програма достъп до информация“:

Не сме имали такъв случай на предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор“.

Припомняме, че в понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) с 16 гласа „за“ и 4 „против“ реши да предложи на президента да издаде указ за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Указът вече се разглежда, съобщиха от президентството. Очаква се Румен Радев или да го подпише, или да върне предложението на ВСС за прегласуване. Междувременно самият Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с питане дали ВСС с изтекъл мандат може да го освободи предсрочно. КС още не се е произнесъл дали е допустимо да образува дело. Ето още какво каза адв. Кашъмов:

Ще видим какво ще приеме евентуално КС. Ако приеме да разглежда тези искания. Друг е въпросът, че всъщност ние очакваме в момента процедурата да продължи. Това, което трябва да стане, е да бъде издаден указ от държавния глава. За това няма срок.“

Реклама
Реклама
Новините днес