Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео

Бюджет 2023 е сърбане на попарата: Любомир Дацов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Антиинфлационна политика означава да имаш политика спрямо дефицита. По отношение на бюджета няма такава политика, защото миналата година беше 3% дефицитът, 2,9%, предварителни данни, но все пак“.

Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ макроикономистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Парламентът прие на първо четене бюджета за тази година. Припомняме, че в него е заложен дефицит от 3%, ограничаване на държавния дълг до 22% от БВП, при растеж на икономиката от 1,8% и 8,7% годишна инфлация. Пенсиите вече са увеличени от 1 юли с 12%, минималната работна заплата остава 780 лв., а социалните плащания се запазват. Същевременно пред парламента и пред МФ има протестиращи синдикати и някои браншове искат пари. Ще излезе ли сметка №1 на държавата? Ето какво още каза Любомир Дацов:

Тази година също се планират 3% дефицит. Всъщност това, което се нарича отрицателен фискален импулс, за да има антиинфлационна политика, го няма, защото де факто дори имаме леко повишаване на дефицита – 0,1% спрямо миналата година. Така че такава антиинфлационна политика липсва, тъй като липсва политика на затягане на бюджетните разходи.

Друг е въпросът, че ако погледнем този бюджет, той си е сърбане на попарата, както се казва нали по стар български обичай.“

Реклама
Реклама
Новините днес