Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велико Търново посреща Великден пред патриаршеската църква на Царевец

10 април 2023, 15:36 часа • 1476 прочитания

Пред патриаршеската църква „Възнесение Господне“ на Царевец в полунощ идната неделя със звън на всички камбани ще бъде изнесен благодатният огън на Великден. На върха на историческата крепост във Велико Търново ще бъде и Пасхалното богослужение – така, както е било по времето на Второто българско царство, съобщиха от местната администрация.

Портите на Царевец отварят в 22,30 ч. на 15 април (събота). След настъпването на Възкресение и изнасянето на Благодатния огън ще се проведе традиционното шествие с факли – от крепостта до катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където един час по-късно ще бъде отслужена Възкресната Света литургия.

Службата за Второ възкресение започва в 11,00 ч. на Великден – в църквата „Възкресение Христово“ до пътен възел „Качица“.

Както във великденската нощ пред Царевец, така и пред църквата "Възкресение Христово" всеки ще получи парче козунак и осветени яйца. Яйца и козунаци ще бъдат дарени по традиция и на няколко социални дома за възрастни и за деца.

Община Велико Търново подготвя и специална празничната програма на Великден – 16 април. Тя включва посрещане и игри с Великденския заек - анимация в парк „Марно поле“, Великденски концерт на фолклорния ансамбъл „Искра“, празничен концерт на DEEP ZONE Project, аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов = звук и светлина“.

Организатори на празничната програма са Община Велико Търново, Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия.

Още от Велико Търново: 

Буферен паркинг ще строи Велико Търново за автобуси и коли

Велико Търново ще си сътрудничи с южнокорейска стара столица

ГЕРБ е първа политическа сила и във Велико Търново

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес