Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В 21 села във Великотърновско пият вода с нитрати

28 февруари 2021, 13:15 часа • 1172 прочитания

Близо 10 800 души в област Велико Търново пият вода с нитрати, показват данните от годишния доклад на Регионалната здравна инспекция. В 21 селища в региона са налице трайни и системни отклонения по съответния показател. Други 15 населени места с общ брой население близо 8000 души са на ръба на негативната статистика с наднормено съдържание на нитрати, посочват експертите, цитирани от 24 часа.

Най-тревожна е ситуацията в село Каранци. Хората там са изложени на най-голям здравен риск, защото от чешмите тече вода със съдържание на нитрати над 100 мг/л. Това е двойно надхвърляне на нормата по този показавател. Резултатите от мониторинга на РЗИ са изпратени до кметовете и водоснабдителното дружество за предприемане на мерки и профилактика в потенциалните зони с наднормени количества нитрати.

От здравната инспекция съобщават, че приемът на нитратна вода крие риск от развитие на алергии, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. Нарушената обмяна на веществата може да стане причина за различни заболявания, а бременните са застрашени от аборт. Препоръчва се засегнатите от проблема да използват за пиене и готвене бутилирана минерална вода

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес