Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Регионален център за правно консултиране помага безплатно на великотърновци

22 юли 2017, 20:44 часа • 2891 прочитания

Регионален център за безплатно правно консултиране помага на великотърновци. Той е създаден към Адвокатски съвет на Великотърновската адвокатска колегия. Това каза адв. Ирена Стасинопулу, ръководител на Центъра, предаде "Фокус".

Структурата функционира официално от началото на месец май. „Центърът бе създаден, след като бе изменен Закона за правната помощ и бе дадена такава възможност – към всички адвокатски колегии в страната да се създадат Регионални центрове за консултиране, под ръководството на Националното бюро за правна помощ. Нашият център, във Велико Търново, бе петият открит в страната. Към настоящия момент в България функционират 10 такива“, обясни още адв. Стасинопулу.

В Центъра работят 26 адвокати от Великотърновска адвокатска колегия, които са вписани и в Националния регистър към Бюрото за правна помощ. „Те консултират съответните физически лица, които са от уязвимите социални групи. Заплащането се получава от Националното бюро за правна помощ, с бюджетни средства“, уточни още Ирена Стасинопулу. По думите ѝ Центърът за безплатна правна помощ във Велико Търново си сътрудничи активно с всички социални институции в града. Ирена Стасинопулу уточни, че материали за работата на структурата се разпространяват в Бюрото по труда, Инспекцията по труда и в Дирекция „Социално подпомагане“.

„Хората търсят помощ основно по трудово–правни въпроси. Също така имаме един казус за семейни наследствени въпроси. Гражданите могат да се обръщат към нас и когато трябва да подадат някакви документи или да получат някаква услуга. Ако те не знаят към кого да се обърнат, могат да получат консултации и в тази насока“, коментира още ръководителят на Центъра. По думите ѝ услугата набира все по-широка популярност и все повече хора, се обръщат към нея за помощ.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес