Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма нови приемни семейства през годината в област Велико Търново

26 август 2017, 08:13 часа • 993 прочитания

Няма съществена промяна в броя на приемните родители на територията на Великотърновска област за последната година. Подадените заявления за периода на проекта за 2016/2017 година са едва 11. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Айля Сюлейманова, главен експерт Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в местната администрация. Всички направени запитвания са одобрени.

Общият брой на приемните семейства е 138. „За да бъде настанено дадено дете в някое семейство или при приемен родител, в дома на този човек трябва да има достатъчно пространство. Освен това той трябва да е психически и физически здрав, да не е лишен от родителски права и да не е осъждан. Ако има нещо допълнително, което да притеснява социалните работници, те си го проучват“, обясни Айля Сюлейманова.

Тя припомни, че едно дете може да остане в дадено семейство до 18-годишна възраст, ако не учи и до 20 – ако учи.

„Все пак целта не е тези деца да останат до 18 години в приемните семейства, а да бъдат реинтегрирани. Това са първите опити, които правим – да ги върнем в семейната среда и да помогнем на родителите да си вземат децата“, посочи експертът. Тя уточни, че до момента има и само един случай, при който дете е изведено от дадена институция, настанено е в приемно семейство и после отново е върнато в институцията.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес