Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единственото УНГ отделение във Великотърновска област e в Горна Оряховица

20 октомври 2016, 07:21 часа • 6942 прочитания

Единственото Отделение по „Уши, нос, гърло болести“ във Великотърновска област се намира в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в град Горна Оряховица. Това поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Той подчерта и, че в болницата е единствената общинска медицинска структура в региона, в която се извършват и редица други интервенции. Тя разполага с 14 отделения, в които работят около 300 специалисти. Легловата база е за 207 пациенти. Днес лечебното заведение чества своята 120 – годишнина.

„Празникът беше един обикновен работен ден. Направихме скромно тържество по обяд в болницата. На него бяха поканени представители на Общината, получихме приветствия от кмета и председателя на Общинския съвет. Раздадоха се подаръчета, както от името на Общината, така и от името на болницата, за най-малките пациенти, тези които лежат в детско отделение“, каза още директорът. Той припомни и, че МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е основана през 1896 година по инициатива на двете съседни общини – Горна Оряховица и Лясковец. Първоначално броят на леглата е бил доста ограничен – по–малко от 20.

„Имало е един сравнително ограничен обем на съществуване някъде до средата на 30-те години. След това поради ограниченото финансиране е имало един период от няколко години, в които болницата изобщо не е работила. Тогава обемът на работа е бил поет от две частни болници – едната е Хирургична“, обясни още д-р Иванов. Строежът на сградата, в която болницата се помещава в момента, е започнал през 50-те години. Официалното откриване е било през 60-те години и от тогава болницата функционира без прекъсване.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес