Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близки на убитата Вероника искат доживотна присъда за обвиняемия

14 септември 2015, 09:38 часа • 5738 прочитания

На протест пред сградата на Съдебната палата във Велико Търново бе поискана доживотна присъда без право на замяна за обвинения в убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Делото срещу 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, извършил тежкото престъпление на 28-ми февруари, започва в 10.00 часа, информира БНР.

Роднини на момичето са изпратили до съда две подписки, в които 5 800 души искат доживотна присъда за рецидивиста.

С портрети на убитото момиче в протеста участват двайсетина души, родителите на Вероника, нейни роднини и състуденти. Те са убедени, че рецидивистът Илиян Здравков трябва да получи максималното наказание за убийство - доживотен затвор без право на замяна. Те оценяват като изключително несправедливо поисканото от подсъдимия Здравков съкратено съдебно следствие, защото по този начин той ще избегне най-тежката присъда.

Здравков е внесъл отдавна в Окръжния съд молба за съкратена процедура, от която се е възползвал многократно и за това е получавал по-леки наказания за извършените от него многобройни кражби и грабежи в условията на опасен рецидив.

Родителите на убитата Вероника ще предявят към Здравков граждански иск за 200 000 лева обезщетение.

Илиян Здравков е лежал в затвора за убийство, което е извършил като непълнолетен, както и за грабежи и кражби. Той ограбил и убил Вероника в района на железопътната гара във Велико Търново, след като за пореден път излязъл от затвора и отново бил обявен за издирване заради влязла срещу него в сила друга присъда за кражба. Здравков е направил пълни самопризнания, че при грабежа е умъртвил студентката с брадва, след което хвърлил тялото й в река Янтра. Обвинението срещу него е подкрепено с веществени доказателства, ДНК-експертиза и следствен експеримент. Вчера стана ясно, че Здравков е поискал да се извини публично. "Не мога да повярвам, че съм извършил такова зверство", каза служебният адвокат на 40-годишният обвиняем Кирил Станчев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес