Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът задължи държавно предприятие да каже за инвестиция във Варна в полза на Доган

13 юли 2021, 21:47 часа • 12363 прочитания

С окончателно съдебно решение, което не подлежи на обжалване, Административният съд във Варна задължава Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" да отговори на два въпроса, свързани с дейността по удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна, съобщават от съда.

Това, което "Пристанищна инфраструктура" не иска досега да даде като информация, е:

1. Копие от сключено споразумение между ДП "Пристанищна инфраструктура" и "ТСВ" ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна.

2. Копие от Инвестиционен проект за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна.

Тези канали минават през Варненското и Белославското езеро (Канал 2, който стига до пристанище "Варна-Запад") и от Черно море през Варненското езеро (Канал 1). А най-голяма изгода от разширението на каналите има пристанището, което обслужва ТЕЦ Варна, който е на Ахмед Доган. След реализацията на проекта, "Пристанище ТЕЦ Езерово" т.е. пристанището на ТЕЦ "Варна" ще може да приема зърнени товари и контейнери. Проектът за разширение е стотици милиони и беше пуснат от третото правителство на Бойко Борисов.

В мотивите си съдът сочи, че според разпоредби на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), всеки гражданин на България има право на достъп до обществена информация при условията и реда, определени в този закон и че обществена информация по смисъла на закона е всяка информация, свързана с обществения живот в България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" не е търговско дружество, то е на бюджетна издръжка и както то, така и "ТСВ" ЕАД са публични организации. Съответно средствата, които разходва по проекти и споразумения са целево предоставени от бюджета на държавата, което обуславя извода, че са публични средства и едноличен собственик на капитала на "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД ("ТСВ" ЕАД) е държавата чрез Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Съдебният състав акцентира на това, че исканата информация за извършения ремонт на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна, дава възможност да се повиши прозрачността и отчетността на ответника по отношение на дейността му, свързана с взетите от него мерки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес