Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ алармира за корупционна схема с Варненското езеро, намекна за интерес на Доган

30 май 2023, 15:30 часа • 8635 прочитания

Нито метър от удълбочаването на Варненското езеро, струващо 400 милиона лева, не е стигнал до държавното Пристанище Варна. За това алармира депутатът от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Стела Николова след отправени два парламентарни въпроса към служебния министър на транспорта Христо Алексиев.

От отговора на министъра става ясно, че нищо от значителния финансов ресурс не е използвано за удълбочаването до Пристанище Варна и терминалите му, въпреки че държавата го стопанисва изцяло.

"Това подсилва съмненията, че удълбочаването е обслужило задкулисни частни интереси, включително на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за сметка на държавното пристанище. Както неведнъж “Да, България” е алармирала, удълбочаването на езерото в значителна степен цели да улесни достъпа до пристанището на “ТЕЦ Варна”, който е собственост на почетния председател на ДПС", заявява Николова.

Договорът за удълбочаването е подписан от сегашния служебен министър на електронното управление Георги Тодоров в качеството му на председател на Управителния съвет на едно от предприятията в процедурата - „Пристанищна инфраструктура”.

"Георги Тодоров сега е министър на електронното управление, а преди това беше служебен транспортен министър. Изумена съм от моралния подбор на Радев. За 400 милиона лева наши пари няма налице нищо за стратегическото Пристанище Варна и неговите терминали. Това не е скандално, това е пладнешки обир”, подчерта варненският депутат.

ОЩЕ: Лорер: 435 млн. лв. са потънали за удълбочаване на Варненското езеро

Припомняме, че през април 2022 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Варна Иван Портних от ГЕРБ заради неколкократните аварии на канализационната тръба под Варненското езеро. Заради спукана отходна тръба там се стигна до огромно замърсяване и масово измиране на риба. Според Портних да се говори за екологична катастрофа, било „инсинуация“.

Има данни, че при строежа на тръбата гръцката фирма не е вкопала тръбите в дъното на езерото и това е причинило аварията. Започна и проверка. Появи се дори информация, че държавата е знаела за калпавата направа, но не се е намесила, когато трябва.

Портних отрече да е одобрявал програма или да е осигурявал финансиране за Варненското езеро. „Нито съм избирал изпълнители, нито надзор, нито съм въвеждал в експлоатация или съм разплащал. Тогава просто не съм се занимавал в политиката“, заяви той след повдигнатите му обвинения. Оттогава насам развитие по делото няма.

ОЩЕ: Иван Портних отрече да е одобрявал или разплащал програма за Варненското езеро

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес