Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът за развитие на пристанище "Варна" е в напреднала фаза, увещава министър

03 октомври 2024, 16:13 часа • 297 прочитания

Министърът на транспорта Красимира Стоянова е категорична в отговор на депутатски въпрос, че разработването на генералния план за пристанище "Варна", което е част от обществената транспортна инфраструктура, напредва съгласно одобрените процедури.

Проектът за плана беше приет без забележки от Техническия съвет на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) на 29 април 2024 г. Още: България е на второ място в ЕС по кохезионни инвестиции от Европейския инвестиционен фонд

В момента процедурата продължава в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), където ДППИ е внесло уведомление за изготвяне на план/програма съгласно нормативните изисквания. След това МОСВ е поискало допълнителна информация, която ДППИ е предоставило на 20 септември 2024 г.

След успешното приключване на процедурите по екологична оценка (ОВОС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), ще бъдат предприети следващите стъпки, които включват:

  1. Публикуване на проекта за обществено обсъждане на уебсайта на ДППИ.
  2. Внасяне на заявление в Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за одобрение на плана.
  3. Назначаване на Междуведомствен експертен съвет за финално разглеждане и приемане на проекта от министрите на транспорта и регионалното развитие. Още: Потъналият в Черно море кораб е бил блъснат от друг, България разследва капитана

Този последен етап ще финализира процеса на одобрение на генералния план за развитие на пристанище "Варна".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес