Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като турски тираджия - друг кораб на собственика на "Вера Су" изкърти кей във Варна

04 октомври 2021, 07:30 часа • 10091 прочитания

В събота (2 октомври), кораб на собственика на "Вера Су" (турска компания), мина с изключително висока скорост през Варненското езеро към Черно море. Според данните, корабът е минал с между 11 до 13 възела, т.е. все едно лек автомобил да мине по магистрала с 260 км/ч, вместо позволени 130 км/ч. Това разказа Юлиян Гендов, директор на Транзитната зона.

Заради случилото се, има материални поражения – например покритието на кея (пристанище Варна-запад) е унищожено заради образувалата се приливна вълна, по думите на Гендов. Многократно са сезирани институциите, това е системна практика – без резултат, оплака се той пред БНТ. Тези хора са абсолютно безнаказани, добави директорът.

Категорично това е практика на турските плавателни съдове – много арогантно държание, това продължава с години, твърди Гендов. По думите му, за материалните щети процедурата е сложна и би трябвало предизвикалият ги да ги поеме – трябва да се търси застрахователя.

Колкото до "Вера Су", според Гендов е абсурдно как се е стигнало до драмата сега. Той е категоричен, че корабът би трябвало да има съответната радарна система и тя да е подала сигнал за ранно предупреждение. Освен това, екипажът не е поддържал връзка с трафик контрола, щом е влязъл в български териториални води - това е много странно. Освен това, има абсолютно нежелание на собственика на кораба да помогне, което Гендов не може да си обясни! Те би трябвало да се подчиняват на нашите институции, щом са в нашите териториални води, каза той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес