Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аспаруховият мост се нуждае от спешен ремонт

10 юни 2014, 09:51 часа • 18984 прочитания

Аспаруховият мост във Варна спешно се нуждае от ремонт.

Съоръжението е най-бързата връзка между Варна и Бургас и единствената – между квартал Аспарухово и центъра на града. От строителството му през 1976 година досега то не е било ремонтирано, информира БНТ.

В момента настилката е в окаяно състояние, защото закърпените дупки отново са се отворили и не само затрудняват движението на автомобили по моста, но са и предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Но това е само видимата част. В какво състояние обаче, е носещата конструкция на моста, могат да кажат само специалистите. Затова тази година в общинския бюджет са заложени 60 000 лева за обследване и изработка на доклад за надеждността на съоръжението.

„Състоянието му не е много добро. Като се види проектът какво предвижда, какви мерки трябва да се вземат, ще бъдат заложени средства ремонта да започне от догодина“, заяви Петър Гърбузов, директор “Инженерна инфраструктура” към община Варна.

Проверката трябва да завърши до края на годината. Колко ще продължи самият ремонт, е трудно да се предвиди. Въпреки че от години се правят планове за втори мост над канала, който свързва Варненското езеро с морето, засега такова строителство не е предвидено.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес