Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зъболекарят назова 5 ефективни народни средства за зъбобол

22 януари 2023, 11:00 часа

Зъбоболът винаги е неприятен и пречи човек да живее спокойно. Не всеки човек с нетърпение чака срещата със зъболекаря, гледа това да е възможно най-рядко, дори и да има проблем.

Но се случва и да няма възможност. Всички знаем колко е скъпо да посещаваш стоматолог. В такива случаи народните методи помагат, но само временно. Препоръката е те да се използват с голямо внимание, тъй като част от тях могат да предизвикат алергични реакции.

По-подробно за тях разказа зъболекарят Луиза Автандилян.

Стоматоложката отбелязва, че можете да правите инфузии на базата на полезни билки (градински чай, мащерка, мента, невен, маточина и др.). Тези продукти са идеални за плакнене на устата след всяко хранене. Това ще облекчи започналото възпаление и придружаващата го болка. Същевременно, ако ги използвате дори и да нямате проблем, ще предотвратите лош дъх, възпаления и натрупване на плака.

Разтвор на вода и сол може да е вашето решение за зъбобол

При болкови състояния особено полезни ще са инфузии на базата на готварска, йодирана или морска сол.

Можете да разтриете възпалените места с каша от алое. Много бързо ще усетите значително облекчение.

Подходящ като болкоуспокояващо средство е карамфилът. Подправката трябва да се смила на прах и да се смеси с малко количество вода. След това с готовата каша е нужно да се намаже източникът на болка. Нашите предци направо са сдъвквали по едно карамфилче, след което болката е отминавала.

Как влияе кафето на зъбите и при зъбобол?

Също така за триене и изплакване, както отбеляза лекарят, прополисът е изключително подходящ. Необходимо е 20 капки от продукта да се разтворят в чаша топла, но не гореща вода. Веднага след това можете да изплакнете устата си с този разтвор. В същото време е препоръчително да наклоните главата си към проблемната зона.

Тези продукти намаляват болката и унищожават микробите и бактериите, които я причиняват в устната кухина. Няма опасност да ви навредят като ги използвате, напротив, значително ще подобрите състоянието си. Но това са временни мерки и след като отмине болката е редно да посетите стоматолог, за да не се сдобиете с по-голям проблем.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес