Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зехтин на гладно - полезен или вреден е за нас

11 април 2024, 10:44 часа

Хората са се научили да правят масло от маслини още през желязната епоха. А от древността се е превърнала в неразделна част от средиземноморската кухня и все още е популярна в Италия, Испания, Гърция и страните от Близкия изток.

От древни времена зехтинът се използва не само като храна. Пълнят се лампи и се използва в религиозни култове: например църковното масло е зехтин. Освен това се използва за козметични цели.

Калорично съдържание и хранителна стойност на зехтина

100 г зехтин - 898 kcal. Продуктът се състои от 99,8% мазнини, не съдържа протеини, въглехидрати, вода, фибри. Но зехтинът съдържа много полезни вещества.

В 100 гр.:

·         протеини - 0 g;

·         мазнини - 99,8 g;

·         въглехидрати - 0 g.

11 доказани ползи от консумацията на зехтин

Ползите от зехтина

Зехтинът има много ползи за здравето поради високите си нива на антиоксиданти и витамини.

Ползи за жените

Зехтинът съдържа витамин Е, витамини А и К. Тези вещества имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Важно е да се уточни, че не само вътрешното използване на маслото, но и външното му приложение помага.

Освен това консумацията на зехтин е полезна за стомашно-чревния тракт. Има слабително действие и стимулира производството на жлъчка, вещество, което е отговорно за правилното усвояване на микроелементите.

Ползи за мъжете

Мъжете са по-склонни от жените да страдат от атеросклероза и свързани сърдечно-съдови заболявания. Затова е важно мъжете да включват в диетата си храни, които намаляват риска от тези заболявания, а зехтинът е едно от тях. Съдържа омега-3 мастни киселини, които „разтварят” холестеролните отлагания по стените на кръвоносните съдове.

Ползи за деца

В периода на вътреутробно развитие на детето е полезно майката да консумира зехтин. Съдържащите се в него вещества са „отговорни“ за правилното формиране на мозъчните клетки на бебето.

За дете над шест месеца зехтинът може да се добави към пюрирани зеленчуци. Продуктът има положителен ефект върху функционирането на храносмилателната система и помага за бързото адаптиране към храната за възрастни.

Вредата от зехтина

Холеретичен ефект

Зехтинът е едно от малкото растителни масла, които подпомагат движението на жлъчката. За хора, страдащи от холелитиаза, употребата на продукта може да бъде противопоказана.

Натрупване на наднормено тегло

Зехтинът се счита за суперхрана и „продукт за красота“. Но въпреки всички полезни свойства, той остава много калоричен. Следователно консумацията на твърде много зехтин може да доведе до наднормено тегло. Особено ако готвите първоначално нездравословни ястия с него. В този случай положителните качества на зехтина няма да спасят ситуацията.

Кой зехтин е най-полезен?

Можете ли да пиете зехтин всеки ден?

Смята се, че ако пиете по една десертна лъжица зехтин всеки ден в продължение на три месеца, можете да излекувате стомашни язви. Няма научни доказателства за това.

Възможно ли е да се пие зехтин на празен стомах?

Препоръчително е да консумирате зехтин с храната. Освен всичко друго, консумацията на масло на празен стомах може да предизвика слабителен ефект.

Защо зехтинът е горчив?

Горчивината се дължи на гликозида окуропеин, съдържащ се в плода на маслината. Степента на горчивина на маслото зависи от сорта на растението и времето за прибиране на реколтата.

Ако маслото няма горчив вкус или мирис, значи е рафинирано. Този продукт е по-малко полезен.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес