Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословен заместител на месо: Най-добрите източници на протеин

29 април 2022, 14:50 часа

В природата има няколко растителни храни, които могат да заместят месото в менюто. Пет богати на протеин храни могат да заменят месото, като по този начин запазват човешкото здраве в отлично състояние.

1. Леща

Протеини, фибри и важни микроелементи изобилстват в състава на лещата. Тя е богата на фолиева киселина, манган и желязо. Можете да закупите продукта във всеки магазин. Продава се пакетирана леща, както и консервирана и замразена. Наличието на продукта в ежедневното меню като гарнитура или добавка към супа или салата ще помогне за контрол на захарта в кръвта, съдейства за превенция на запек и помага за поддържане на нормално тегло.

Тези храни имат повече ПРОТЕИН от яйцето

2. Гъби

Гъбите са част от човешката диета от хилядолетия. Гъбите са отличен нискокалоричен източник на протеини, богати са на антиоксиданти и имат изявени антимикробни свойства. Именно тези характеристики превръщат продукта в истинска суперхрана. Гъбите перфектно заместват месото и влизат в състава на много ястия. Продуктът има висока хранителна стойност, приятен и богат аромат.

3. Семена и ядки

Бадемите, орехите, бразилските орехи, лененото и конопеното семе са богати на протеини, мазнини, фибри, витамини и минерали. Само суровите неосолени ядки са полезни без допълнителна обработка и хранителни добавки. Лененото семе и чиа могат да бъдат заместители на яйцата. Достатъчно е да смесите една супена лъжица семена с три супени лъжици вода.

4. Бобови растения

Грахът, бобът и нахутът също могат да бъдат заместители на месото. Покълналите бобови растения имат максимална полза. За да са наистина максимално полезни, те се киснат във вода и престояват 2 - 3 дена под влажна кърпа. Покълналите семена и зърна съдържат повече витамини и са в състояние да възстановят организма. Кълновете повишават хранителната стойност на бобовите растения и намаляват количеството антинутриенти, които затрудняват усвояването на полезните вещества.

Значението на протеините в нашата диета

5. Нато

Това е друг представител на растителен продукт, наситен с протеини. То е вид соево зърно. Продуктът е наситен с магнезий, манган, мед и желязо. Нато се получава чрез накисване на цели зърна, допълнително задушаване или варене, като добавят към продукта полезни бактерии, за да започне процесът на ферментация. Висококачественият продукт има специфична миризма и вкус, лепкава, вискозна консистенция. Жителите на Япония слагат Нато на почетно място. Това е вторият по популярност продукт след ориза. Смята се за традиционно ястие за закуска.

Когато следвате вегетарианска диета, трябва да помните, че недостатъчното количество витамини и минерали може да навреди на здравето. Майката природа се е погрижила представителите на растенията да имат същите хранителни свойства като животинските продукти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес