Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да ядем по няколко сурови моркова всеки ден?

18 март 2023, 17:22 часа

Повечето от нас обичаме морковите, но рядко се сещаме да ги консумираме в суров вид. Те са полезни и когато с в някое ядене, но губят част от свойствата си. Те са изключително важни, благодарение на съдържанието си на бета-каротин.

Бета-каротинът е прекурсор на витамин А. Организмът го използва, за да създаде ретинол по такъв начин, че да използва точно толкова, колкото да възстанови недостига на витамина в организма. 

Той е отговорен не само за поддържането на тена на кожата и ускоряването на придобиването на тен, но също така отлично изчиства свободните радикали, укрепва имунитета и предотвратява сърдечносъдови заболявания. Къде можем да намерим това ценно съединение?

Какво ще се случи, ако ядете моркови всеки ден

Как действа бета-каротинът?

Това вещество има положителен ефект върху организма и когато не се преобразува. То е антиоксидант и спомага за отстраняването на свободните радикали от организма, като по този начин възпрепятства стареенето, понижава нивата на лошия холестерол и предпазва кръвоносните съдове. 

Особено силен ефект има върху кръвоносните съдове в очите, като намалява риска от дегенерация на макулата. Това не е всичко, тъй като бета-каротинът подпомага имунната система, участва активно в процеса на кератинизация на епителните клетки и предпазва дихателната и храносмилателната система от инфекции.

Коя форма на бета-каротина е най-добра?

Според проучванията бета-каротинът е най-ефективен, когато се приема в естествената си форма. Източници на това вещество са не само морковите, но и кайсиите, пулпата от тиква, спанакът, зелето, сушените сливи, лукът, черешите или портокалите.

Естествената форма се усвоява по-лесно от изкуствената, а допълнителният прием на добавки с бета-каротин може да намали усвояването на естественото вещество. Ако консумирате малко зеленчуци, препоръчително е да приемате добавки с таблетки.

Кои хора НЕ е препоръчително да ядат моркови

Показания за приемане на добавки

Бета-каротинът трябва да се приема от хора, които се оплакват от кожни заболявания. Той помага при витилиго и слънчева алергия. Много хора го приемат, за да получат по-хубав тен, но лечението трябва да започне поне три месеца преди сезона. 

Поради благоприятния му ефект върху зрението е добре да го приемате, ако се оплаквате от лошо зрение след настъпване на тъмнината. Това вещество често се появява в таблетките за поддържане на очите. 
Бета-каротинът не трябва да се приема при свръхчувствителност към веществото или ако има потвърдена бъбречна или чернодробна недостатъчност. Възможно е да се появят храносмилателни оплаквания след прием на твърде много синтетичен бета-каротин. Той влияе върху жълтия цвят на кожата.

Затова е важно да консумираме тези зеленчуци, по този начин ще подобрим зрението си и кожата ни ще е винаги млада и блестяща.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес