Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тази зелена шушулка е толкова полезна?

11 септември 2023, 08:44 часа

Бамята е универсален и хранителен зеленчук, който от векове е ценен заради многобройните си приложения и ползи за здравето. Тази тънка зелена шушулка, често наричана "дамски пръст", е неразделна част от кухнята по целия свят, а полезността ѝ се простира далеч извън кухнята.

Хранителна сила

Бамята притежава хранителна сила. Тя е нискокалорична и богата на основни хранителни вещества като фибри, витамини (особено витамин С и витамин К) и минерали (включително фолат, магнезий и калий). Този хранителен профил го прави отличен избор за поддържане на цялостното здраве.

Здраве на храносмилателната система

Високото съдържание на фибри в бамята е особено полезно за здравето на храносмилателната система. Тя спомага за редовното изхождане, предотвратява запека и може да помогне за облекчаване на стомашно-чревни проблеми като синдрома на раздразнените черва (IBS).

Боб с бамя плакия по стара търговищка рецепта

Регулиране на теглото

Ниското съдържание на калории и високото съдържание на фибри в окра може да помогне за регулиране на теглото. Фибрите помагат да се чувствате сити за по-дълго време, като намаляват желанието за похапване между храненията и насърчават отслабването.

Контрол на кръвната захар

Ократа съдържа съединения, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Това е особено ценно за хората с диабет или за тези, които са изложени на риск от развитие на това състояние.

Антиоксидантни свойства

Окра е богата на антиоксиданти, като флавоноиди и полифеноли, които помагат в борбата с оксидативния стрес в организма. Тези антиоксиданти могат да играят роля за намаляване на риска от хронични заболявания и стареене.

Здраве на костите

Витамин К, съдържащ се в бамята, играе ключова роля за здравето на костите, като подпомага усвояването на калция и костната минерализация. Включването на бамя в диетата ви може да допринесе за укрепване на костите.

Бамята може да е много полезна за вас, ето как

Ползи за кожата

Витамините и антиоксидантите в бамята могат да допринесат за по-здрава кожа. Витамин С, по-специално, е известен със способността си да стимулира производството на колаген и да намалява признаците на стареене.

Универсална кулинарна съставка

Ократа е универсална съставка в кухнята. Тя може да се използва в различни ястия - от супи и яхнии до пържени ястия и салати. Уникалната ѝ текстура и мекият ѝ вкус я правят ценно допълнение към много кухни, включително южната, близкоизточната, индийската и африканската.

Естествен сгъстител

Слузта, която се отделя при готвене и е подобна на гел, действа като естествен сгъстител. Често се използва в ястия като гумбо, за да създаде богата и кадифена текстура.

Полезността на бамята се простира далеч отвъд кулинарните ѝ приложения. Впечатляващият й хранителен профил, ползите за здравето и гъвкавостта й в кухнята я правят ценно допълнение към всяка диета. Независимо дали й се наслаждавате в любимите си рецепти, или изследвате лечебните й свойства, бамята безспорно е забележителен зеленчук с широк спектър от приложения за по-здравословен и вкусен живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес