Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо суровите тиквени семки са полезни за здравето?

20 ноември 2023, 09:22 часа

Тиквените семки може да са малки, но са пълни с ценни хранителни вещества. Тук ще ви запознаем с 10 ползи за здравето от тиквените семки, които се подкрепят от науката.

1. Богати на ценни хранителни вещества

Една унция (28 г) белени тиквени семки съдържа около 160 калории, главно от мазнини и протеини и съдържат следните хранителни вещества:

* въглехидрати: 3 г
* протеини: 8,6 г
* мазнини: 14 г
* фибри: 1,7 г
* манган: 56% от препоръчителната дневна доза
* мед: 42%
* магнезий: 40%
* фосфор: 28%
* цинк: 20%
* желязо: 14%.

2. Богати на антиоксиданти

Тиквените семки са богати на антиоксиданти като флавоноиди и фенолни киселини, както и малки количества каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите могат да намалят възпалението и да предпазят клетките ви от вредните свободни радикали. Смята се, че високите нива на антиоксиданти в тиквените семки са отчасти отговорни за техните положителни ефекти върху здравето.

3. Намаляват риска от някои видове рак

Изследвания разкриват, че тиквените семки съдържат растителни съединения, които помагат за предпазване от ракови заболявания. Консумацията на тиквени семки е свързана с намаляване риска от рак на гърдата при жени след менопауза. Диета, богата на тиквени семки, помага за намаляване риска от рак на стомаха, гърдата, белите дробове, простатата и дебелото черво.

Тиквени семки: По колко на ден ни спасяват от безсънието?

4. Подобряват здравето на простата и пикочния мехур

Тиквените семки могат да помогнат за облекчаване симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), състояние, при което простатната жлеза се увеличава, причинявайки проблеми с уринирането. Някои проучвания установяват, че консумацията на тези семки намалява симптомите, свързани с ДПХ.

Проучване на над 1400 мъже с ДПХ разкрива, че консумацията на тиквени семки намалява симптомите и подобрява качеството им на живот. Други изследвания показват, че тиквени семки или техните продукти като добавка помага за лечение на симптоми на свръхактивен пикочен мехур.

5. Богати на магнезий

Тиквените семки са един от най-добрите естествени източници на магнезий - минерал, който често липсва в диетата на много хора. Магнезият е необходим за повече от 600 химични реакции в тялото ви. Адекватните нива на магнезий са важни за:
* контрол на кръвното налягане
* намаляване риска от сърдечни заболявания
* образуване и поддържане на здрави кости
* регулиране нивата на кръвната захар.

6. Подобряват здравето на сърцето

Тиквените семки са добър източник на антиоксиданти, магнезий, цинк и мастни киселини - всички те помагат за поддържане на здраво сърце. Проучвания върху хора и животни разкриват, че масло от тиквени семки намалява кръвното налягане и нивата на холестерол, два важни рискови фактора за сърдечни заболявания.

12-седмично проучване при 35 жени в постменопауза установи, че добавките от тиквено масло намаляват диастоличното кръвно налягане със 7% и повишават нивата на „добрия“ HDL холестерол с 16%.

Други проучвания предполагат, че способността на тиквените семки да увеличават генерирането на азотен оксид в тялото ви може да е отговорно за положителните му ефекти върху здравето на сърцето. Азотният оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, подобряване на притока на кръв и намаляване на риска от растеж на плаки в артериите.

7. Намаляват нивата на кръвната захар

Проучванията върху животни показват, че тиквените семки на прах и тиквеният сок могат да намалят кръвната захар.
Няколко проучвания са установили, че добавянето на сок от тиква или семена на прах намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Високото съдържание на магнезий в тиквените семки може да е отговорно за положителния му ефект върху диабета.

Проучване при над 127 000 души установи, че диетите, богати на магнезий, са свързани с 33% по-нисък риск от диабет тип 2 при мъжете и с 34% по-нисък риск при жените.

Тиквени семки - по колко на ден гарантират здравия Ви сън

8. Богати на фибри

Тиквените семки са чудесен източник на диетични фибри. Порция от 28 г белени семки доставя 1,7 г фибри. Диета, богата на фибри, подпомага доброто храносмилане, намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

9. Подобряват качеството на съня

Ако имате проблеми със съня, хапнете тиквени семки преди лягане. Те са естествен източник на триптофан, аминокиселина, която може да помогне за подобряване на съня. Смята се, че консумацията на около 1 г триптофан дневно помага за добър сън. Трябва да изядете около 170 г тиквени семки за постигане на този ефект. Освен това, тиквените семки са отличен източник на магнезий. Адекватните нива на магнезий също са свързани с по-добър сън.

10. Лесно се добавят към диетата

Ако искате да изпитате ползите на тиквените семки, те са лесни за включване във вашата диета. Освен да ги ядете самостоятелно, можете да ги добавяте към смутита, десерти, кисело мляко и плодове.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес