Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

16 май 2024, 10:48 часа

Причините за това явление могат да бъдат много различни: от банална умора до сериозни системни нарушения в организма. Как да си обясним лично такъв неприятен симптом?

Това неприятно усещане, когато краката горят и искате бързо да захвърлите обувките и да ги охладите, по един или друг начин застига всеки. Когато обаче подобно явление от единично (например причинено от дълга разходка, пазаруване или дълго стоене на крак) се превърне в редовно явление, е време да се замислим какво всъщност го причинява.

Стъпалата на краката горят в следните случаи:

- Алергия към материалите, от които са направени чорапите, чорапите, обувките или дори подовите настилки;
- съдови заболявания: тромбофлебит, варикоза, ендартерит, автономна дисфункция, някои видове атеросклероза;
- гъбични и бактериални инфекции;
- плоскостъпие;
- дисфункция на ендокринната система - захарен диабет;
- метаболитни проблеми - подагра;
- недостиг на витамини, особено на тези от група В;
- бременност;
- неудобни, тесни обувки.

Кога болката в краката издава признак на по-сериозен проблем?

Когато стъпалата на краката горят през нощта и се изключва умора по различни причини, най-вероятно е трябвало да преживеете някакъв стрес през деня. Силното психическо напрежение, нервното изтощение също могат да провокират такова състояние.

Парене на стъпалата? Облекчете състоянието сами

И така, за да сте сигурни в правилната диагноза, трябва да се обърнете към лекар. Ако причината за явлението ви е известна и професионално потвърдена, може да се опитате да премахнете усещането за дискомфорт с помощта на прости средства, които няма да противоречат на основната насока на лечението.
И така, парещите стъпала на краката се успокояват със следните прости техники:

- контрастен душ или вана - температурата на водата трябва да е комфортно поносима, а самата процедура да е приятна. Сменяйте водата след 1-2 минути, а продължителността на сеанса - 10-15 минути;

- в случай на влошаване на състоянието и поява на болков синдром се правят контрастни бани на настойка от билки (пелин, невен, лайка). Инфузията се приготвя в съотношение 1 или 2 супени лъжици на литър вряща вода. За един ден са необходими 10-15 такива процедури;

- масаж на стъпалата - добре дошъл самомасаж, при който се размачква всеки пръст на крака и всички движения се извършват от върховете на пръстите към петата. Можете да ходите върху грах, дребен чакъл или да използвате специално предвидените за това апликатори.

Това са заболяванията, които се разпознават по състоянието на стъпалата

Полезно е да се консумира вътрешно:

1. Настойка от глог (оптимизира съдовата пропускливост) - 2 супени лъжици сушени смачкани плодове или цветове от глог се заливат с 300 мл вряла вода, оставят се да се запарят, приемат се по 100 мл три пъти дневно половин час преди хранене;

2. Настойка от конски кестен (разпръсква кръвта) - 2 супени лъжици се заливат с вряла вода (0,5 литра) и се поставят в термос. Пийте през деня в топла форма.

Сега вече знаете защо стъпалата на краката горят. След като се запознаете с начините за решаване на този проблем, ще ви бъде по-лесно да преодолеете това състояние, прибягвайки до доста прости и достъпни средства.

Но, увличайки се по самолечението, не си причинявайте вреда и при всичко се консултирайте с лекар.

Болката в краката може да се появи на фона на проблеми с опорно-двигателния апарат. Плоското стъпало може да се появи във всяка възраст. Можете да получите съвет в ортопедичен салон, като по правило те извършват безплатна диагностика на стъпалата, след което предлагат изработване на индивидуални стелки. Плоското стъпало може да бъде причинено от друго заболяване, затова, за да не пропуснете усложнения, трябва да си запишете час при хирург.

Ако нямате възможност да отидете в клиника, масажът на стъпалата ще ви помогне да облекчите състоянието: поставете едната си ръка около ставата на големия пръст, а другата - около малкия пръст. Започнете да масажирате пръстите на краката с кръгови движения един към друг, сякаш създавате С-образна дъга. Търкалянето на клечка за зъби или топка ще ви помогне. По това време работят малките стави и мускулите и се укрепват сухожилията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес