Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появяват папиломи по тялото?

31 май 2024, 10:11 часа

Папиломите по човешкото тяло са външна проява на инфекция на тялото с папиломен вирус. Малките образувания по тялото се различават по външен вид, те не трябва да се третират като безобидни израстъци, тъй като редица щамове на папиломен вирус имат онкогенна активност.

Причини за папиломи по тялото

Основната причина за появата на папиломи е инфекцията с вирус, която най-често се случва при незащитен полов акт. Понякога обаче микроорганизъм може да проникне вътре през микрорани по кожата, по време на раждане от болна майка на бебе, по време на редица козметични процедури и хирургични интервенции. От момента на проникване на папилома вируса в тялото до появата на първите образувания по тялото може да минат няколко години. Работата е там, че активността на вируса се увеличава многократно с намаляване на имунната защита.

Идентифицирани са и фактори, които провокират ускорен растеж на вирусни образувания:

·         Нарушаване на метаболитните процеси.

·         Хронични заболявания на храносмилателната система.

·         Ендокринни патологии.

·         Лоши навици - алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания.

Папиломите могат да започнат да растат на почти всяка част от тялото, включително лигавиците. Много често около една основна формация се образуват множество допълнителни.

Това е най-ефективният начин за премахване на папиломи по кожата

Видове папиломи

Най-често срещаните видове папиломи са:

1.       Прости или иначе вулгарни папиломи. Това е голяма папула, първоначално е малка, докато расте, повърхността й става грапава, цветът на такива папиломи се различава малко от здравата тъкан. Няколко малки могат да се образуват около една брадавица наведнъж;

2.       Акрохордите са нишковидни образувания. На ранен етап върху кожата се появява жълтеникаво уплътнение, което постепенно се разтяга и придобива тънка дръжка. Локализации: клепачи, шия, слабинна област, област под гърдите;

3.       Плоски - уплътнения, които се издигат леко над тялото. На вид приличат на бенките, но за разлика от тях имат плътна структура. Те могат да бъдат разположени на групи, като най-често обхващат аналната област, скротума при мъжете, срамните устни при жените, гърба, шията;

4.       Генитални брадавици. Това са папиларни неоплазми, най-често няколко от тези папиломи се появяват на едно място наведнъж, което води до бързото им нарастване и придобиване на форма на "карфиол" или "петел". Локализация на кондиломите - вагина, срамни устни, слабинна област, пенис при мъжете;

5.       Плантарни брадавици. Те се отличават с покълването на основната част дълбоко в тъканите, което води до включване на нервни окончания в патологичния процес и съответно причинява болка. Видимата част на плантарните папиломи е плоска, жълта и плътна.

Най-вероятният онкогенен характер на произхода на папиломите, разположени върху лигавиците. Но във всеки случай, когато на тялото се появят вирусни израстъци, е необходима консултация с дерматолог, онколог и лечение, което включва премахване на брадавици и антивирусна терапия.

Домашни методи за премахване на папиломи и брадавици

Отстраняване на папиломи

Първоначално пациентът почти винаги е помолен да премахне папиломите от тялото по един от следните начини:

·         Криодеструкция.

·         Електрокоагулация.

·         С радио нож.

·         По хирургичен метод.

·         Лазерно излагане.

Ако се подозира, че папиломът е онкогенен, се използва метод, който ще помогне за събиране на биоматериал за хистологично изследване. След отстраняване на образуванията се предписва антивирусна терапия, чиято цел е да намали активността на вируса и да укрепи имунната система. Невъзможно е напълно да се премахне HPV от тялото, така че основната цел на терапията е да нормализира функционирането на имунната система и да елиминира влиянието върху тялото на факторите, които провокират рецидив на заболяването.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес