Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо никога НЕ трябва да използвате блендер, когато правите картофено пюре

24 юни 2024, 21:34 часа

Картофеното пюре е любима храна на много хора, но не може да се отрече, че може да бъде малко трудоемко да се направи от нулата. Мнозина вероятно смятат да метнат сварените картофи в кухненски робот или блендер, за да спестят време и усилия - но умните готвачи знаят, че това е сигурна рецепта за бедствие.

Всичко се свежда до желаната текстура на вашите пюре. Използването на кухненски робот или друго механично средство за намачкване на вашите картофи е много по-вероятно да доведе до лепкава, твърда, неприятна смес.

Това се дължи на структурата на картофа - когато се мачкат, те освобождават големи количества нишесте. Колкото повече се обработват, толкова повече нишесте се освобождава, което ги кара да се слепват заедно в еластична каша. Както може да очаквате, кухненските роботи и блендерите раздробяват картофите възможно най-фино, освобождавайки значително повече нишесте, отколкото при ръчно пюре.

Още: Невероятно бързи картофи с гъби в гювеч

Алтернативи за по-добро картофено пюре

Ако сте имали неприятен резултат в миналото, не сте сами. Пасирането на картофи е сред най-честите грешки, които всеки прави. Въпреки това, за разлика от други като прекалено воднисто картофено пюре, това е лесно за поправяне. Най-добрият ви залог да направите нова, по-малка партида по-пухкаво картофено пюре, което да смесите с лепкавата си смес.

Тези, които искат да избегнат тази грешка при картофеното пюре, но все пак искат да използват кухненски помощник, могат да използват месомелачка или планетарен миксер, освобождавайки по-малко нишесте. И ако търсите възможно най-кремообразните резултати, добра идея е да използвате планетарен миксер на стойка и приставка с лопатка или бъркалка, която създава ултра-пухкаво, богато кремообразно картофено пюре, без да отделя излишно нишесте.

Още: Хрупкави картофи по селски на фурна

Този фокус върху излишното нишесте може да е малко объркващ за готвачите, запознати с някои от най-добрите тайни на картофеното пюре. Вероятно са чували, че сортовете картофи с високо съдържание на нишесте като червеникавочервени са най-добрият избор за пюре. Това си остава така.

Въпреки това е наистина важно да се гарантира, че нишестето не се освобождава в твърде големи количества, като например при използване на кухненски робот. Избягвайки тази проста клопка, може да се изненадате от подобреното качество на вашата гарнитура.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес