Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо екстремните горещини карат всички ни да сме раздразнителни?

14 юли 2023, 13:44 часа

С покачването на температурите до рекордно високи стойности по целия свят става все по-ясно, че екстремните горещини не ни влияят само физически - те се отразяват и на психическото ни състояние. Парещите горещини, които се засилват от изменението на климата, правят всички нас наистина раздразнителни и не сме единствените, които усещат гнева на жегата. В тази статия се разглеждат причините за колективната ни раздразнителност и се изследва психологическото въздействие на екстремните горещини върху настроението ни.

Екстремните горещини нарушават вътрешния ни баланс, като ни карат да се чувстваме раздразнителни, възбудени и направо раздразнителни. Няколко фактора допринасят за това явление. Първо, неприятните физически усещания, причинени от прекомерната топлина, като изпотяване, дехидратация и умора, могат да ни накарат да се чувстваме изтощени и по-малко търпеливи към заобикалящата ни среда. Тези телесни неудобства могат да засилят съществуващите стресови фактори, което води до повишена раздразнителност и къси нерви.

Освен това проучванията показват, че екстремната топлина влияе на режима на съня ни, което от своя страна се отразява на настроението ни. С повишаването на температурите намалява способността ни да заспиваме и да оставаме заспали, което води до недоспиване и свързаните с него последици, като повишена тревожност и раздразнителност. Липсата на възстановителен сън може да засили негативните емоционални реакции на ежедневните стресови фактори, като изостри раздразнителността ни.

Жегата вдига ли опасно високо кръвното?

Топлинните вълни също така нарушават ежедневието ни и ограничават дейностите ни на открито. При високите температури става трудно да се занимаваме с приятни дейности на открито или да правим физически упражнения, които са жизненоважни за поддържане на положително психично здраве. Ограниченията, наложени от екстремните горещини, могат да допринесат за чувството на затвореност и неудовлетвореност, което допълнително подхранва раздразнителността ни.

Освен това екстремните горещини често са придружени от други неблагоприятни условия, като лошо качество на въздуха и повишено замърсяване. Тези фактори на околната среда могат да повлияят на когнитивните ни функции и цялостното ни благосъстояние. Проучванията показват връзка между високите температури и намалените когнитивни способности, като влошават уменията ни за вземане на решения и увеличават податливостта ни към негативни емоции.

И накрая, емоционалното натоварване от свидетелството на опустошителните последици от горещините върху околната среда, като горските пожари и смъртните случаи, свързани с горещините, може допълнително да допринесе за колективното ни раздразнение. Страхът и тревожността, породени от тези събития, добавят допълнителен слой стрес към и без това изхабените ни нерви, което се отразява на настроението и емоционалната ни стабилност.

Жега идва. Най-добрите стратегии срещу нея са...

Екстремната жега е не само физическо предизвикателство, но и значителен удар върху психическото ни състояние. Екстремните горещини могат да направят всички нас наистина раздразнителни - от физическия дискомфорт и нарушенията в съня до ограничените дейности на открито и емоционалното въздействие на последиците от околната среда.

Разпознаването на психологическите последици от горещините е от съществено значение за насърчаване на психическото благополучие в тези трудни времена. Тъй като продължаваме да се борим с реалностите на изменението на климата, от решаващо значение е да прилагаме адаптивни стратегии, да осигуряваме системи за подкрепа и да даваме приоритет на грижата за себе си, за да смекчим негативните последици от екстремните горещини върху настроението и цялостното ни психично здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес