Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да НЕ хвърляме нишките на бананите

10 ноември 2021, 17:50 часа

Повечето хора, когато си белят банан, се стремят да премахнат всички онези нишки, които се намират между ядливата сърцевина и обелката. Истината е, че именно тези влакна са изключително богати на витамини и минерали и ние не бива да се лишаваме от тях.

Какво да знаем за нишките на бананите?

Влакната на този плод се наричат флоеми. Те са свръх богати на полезни компоненти. Основната им задача е да пренасят хранителни вещества в плода. Според направени проучвания става ясно, че в самите нишки се съдържат повече полезни фибри, отколкото в сърцевината на банана, заедно с обелката му.

В тези нишки има и огромни количества витамини А и В. В тях се съдържа и калий, който и сами знаете е много важен за човешкия организъм.

Експерти споделят за неочаквани ползи от бананите

Как да ги консумираме?

Ако поради някаква причина ви е неприятно да консумирате тези флоеми, съветът ни е да ги добавите към плодовите шейкове и смутита, които си приготвяте за закуска. Така няма да усетите присъствието им в напитката.

Разбира се, можете да ги похапнете и без да ги добавяте към останалите плодове и съставки. Вкусът им не е чак толкова неприятен и ако веднъж се престрашите, то много скоро няма да ви прави впечатление дори.

Като за финал на днешната статия ще напомним, че бананите са изключително полезни плодове, затова е нужно да ги консумирате редовно. Два банана дневно е оптималната доза, която да включите в менюто си.

Хранете се здравословно и бъдете щастливи!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес