Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за падането на косата при миене - ето какво се прави

23 май 2023, 18:54 часа

Косопадът е естествен процес и не трябва да предизвиква безпокойство. Намирането на няколко косми сутрин на възглавницата, в банята при миене на косата или на гребена е съвсем нормално. Но когато косата започне да пада много силно, дори на кичури, тогава трябва да помислите за причините и начините за справяне с това.

Причини за силен косопад 

Косата може да започне да пада по различни причини. В зависимост от тях трябва да изберете метода на лечение. Изброяваме най-честите причини.

Често боядисване на косата

Често извършваните процедури, свързани с химическо излагане на косата, влияят негативно на тяхното състояние. Те стават слаби, чупливи, започват да падат повече от обикновено.

Освен това такива процедури трябва да се правят от професионалисти. Самостоятелното боядисване и използването на евтини продукти най-вероятно ще се отрази негативно на косата.

Неправилна грижа за косата

Тази причина е тясно свързана с предишната. Косата, подложена на изкуствени процедури, изисква внимателна грижа. Използвайте добри шампоани и балсами, които са специфични за вашия тип коса.

Как да направите косата гладка: 5 съвета, които работят

Други външни влияния

Човек може сам да допринесе за загубата на коса, като въздейства върху нея с различни химични процедури, но може да попадне и под въздействието на други външни фактори. Например, жаркото слънце, солената морска вода, силната слана и дори валежите в екологично неблагоприятни райони могат да отслабят косата и да увеличат косопада.

Стрес

Стресът е една от най-честите причини за косопад както при мъжете, така и при жените. При силен стрес състоянието на кожата се влошава, космените фоликули отслабват, което допринася за появата на пърхот и силна загуба на коса.

Трябва да избягвате стресови ситуации, да можете да се отпуснете и редовно да масажирате главата си.

Заболявания

Необяснимата загуба на коса може да е симптом на някакво заболяване. По правило косата пада поради заболявания на щитовидната жлеза, хормонални нарушения или инфекции.

Прием на лекарства

Дългосрочната употреба на силни лекарства, особено хормонални лекарства, антидепресанти, отслабва косата, влошава външния й вид, увеличава чупливостта и загубата. Химиотерапията оказва особено силно влияние върху здравето на косата.

Неправилно хранене

Липсата на протеини и калций в храната, липсата на витамини също влошават състоянието на косата.

Изтощителните диети или злоупотребата с бързо хранене, изглежда, са напълно противоположни явления, но еднакво негативно влияят върху здравето на косата на главата. Необходима е диета, включваща плодове, зеленчуци, млечни продукти, безвредни мазнини (например риба).

Каквато и да е причината за косопада, не се опитвайте сами да диагностицирате възможно заболяване, консултирайте се с вашия лекар.

Най-лошият цвят на косата за дамите след 40 е ...

Какво да правим при силен косопад?

Ако косата пада силно, редът на вашите действия трябва да бъде:

1.       Посетете специалист и споделете проблема си с косата. Струва си да си уговорите среща с трихолог или дерматолог и евентуално с ендокринолог. Запомнете: само лекар може да ви каже точно защо косата пада и как да се лекува.

2.       Откажете се от лошите навици - спрете да пушите и ограничете алкохола.

3.       Откажете боядисване и къдрене, както и други процедури, които могат да повлияят на структурата на косата. Докато тече лечението, предписано от лекаря, не използвайте продукти за оформяне на косата.

4.       Избягвайте използването на сешоари и преси за коса. Високите температури по време на тези процедури могат да навредят на косата.

5.       Използвайте укрепващи шампоани, има специални марки, насочени към борба с косопада. Търсете ги в аптеките, а не в магазините. Правилната грижа е много важна!

6.       Използвайте гребени с редки зъби, не използвайте метални гребени.

7.       Спазвайте режима на сън и хранене, прекарвайте повече време на чист въздух. Това ще повлияе положително не само на състоянието на косата, но и на цялостното ви здраве.

8.       Ако навън времето е студено и още повече зимата, не забравяйте да носите шапка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес