Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора не е полезно да ядат ябълки?

16 декември 2022, 16:00 часа

Ябълките е ​​една от най-здравословните закуски поради голямото количество витамини в състава й. Но не всеки трябва да ги яде.

Защо ябълките са опасни и кой не трябва да ги яде?

Общоприето е, че ябълката е една от най-полезните храни за организма. Те могат да се хапнат за лека закуска и да се приготви десерт от тях. Но дори тези плодове трябва да се ядат с повишено внимание, за да не изпитате стомашни проблеми по-късно.

Какво трябва да знаете, когато ядете ябълки?

- Колко ябълки може да изяде възрастен?

Можете да ядете две големи или три средно големи ябълки на ден. Когато избирате сорт, трябва да обърнете внимание на съдържанието на калории, тъй като различните сортове имат различно количество калории. Освен това ябълките зависят от условията, в които са отгледани.

Започнете да ядете по една зелена ябълка всеки ден и ще останете изненадани от резултата

Например, една червена ябълка съдържа повече фруктоза, така че тези ябълки съдържат 47 килокалории на 100 грама. Зелените ябълки са по-малко калорични: съдържат 35 килокалории на 100 грама. За тези, които се хранят диетично, е по-добре да консумират зелени ябълки. Те съдържат по-малко калории и захар.

Ябълките съдържат пектин и фибри, които не могат да се усвояват в стомашно-чревния тракт и когато се насищат с влага, създават допълнителен обем. Това дава дълго усещане за ситост и помага при ограничения в храната.

За кои хора не е полезно да ядат ябълки?

Ябълките са противопоказани при гастрит, стомашна или чревна язва. Ябълките на празен стомах, подобно на други кисели храни, могат да причинят подуване на корема, дразнене на лигавиците, обостряне на заболявания поради голямото количество груби фибри. В такива случаи има изход: по-добре е ябълките да се пекат във фурната. Така плодовете губят част от киселините, които причиняват дразнене, и имат по-слаб ефект върху лигавиците на храносмилателната система.

Сутрин или вечер - кога е най-добре да се ядат ябълки

Могат ли диабетиците да ядат ябълки?

Позволено е да се яде не повече от една ябълка на ден. Желателно е ябълките да са зелени и да съдържат по-малко захар. И въпреки факта, че ябълките са здравословен продукт, всичко е необходимо в умерени количества. Дори здравословният продукт може да навреди на тялото, ако се консумира в големи количества. Прекомерната консумация на ябълки може да се прояви като алергична реакция.

Можете ли да ядете кората на ябълка?

Кожата съдържа полезни вещества - флавоноиди, фибри. Ето защо е полезно да ядете ябълките цели и пресни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес