Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво сигнализира биомаркерът С-реактивен протеин?

14 август 2023, 15:15 часа

CRP, или С-реактивен протеин, е ключов биомаркер в областта на медицината, който има решаващо значение за възпалителния отговор на организма. Този протеин се произвежда от черния дроб и се освобождава в кръвта в отговор на възпаление, инфекция или увреждане на тъканите. Измерването на нивата на CRP може да предостави ценна информация на здравните специалисти за наличието и тежестта на основните здравословни състояния.

CRP служи като важен показател за активността на имунната система на организма. Когато тъканите са увредени или инфектирани, имунните клетки освобождават сигнални молекули, които задействат черния дроб да произвежда CRP. Повишените нива на CRP спомагат за организиране на имунния отговор, целящ неутрализиране на патогените, възстановяване на увредените тъкани и възстановяване на баланса. Проследяването на нивата на CRP е особено ценно при диагностицирането и лечението на състояния, свързани с възпаление, като инфекции, автоимунни нарушения и сърдечносъдови заболявания.

Клинично тестовете за CRP се използват широко, за да подпомогнат диагностицирането на заболяванията и наблюдението на лечението. Високите нива на CRP могат да бъдат признак за остра инфекция или възпаление, което насочва лекарите към подходящи действия, като например предписване на антибиотици. Повишените нива на CRP се свързват и с хронични състояния като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата, което позволява на лекарите да оценят прогресията на заболяването и съответно да адаптират стратегиите за лечение.

Какво е нормалното кръвно налягане и какво всъщност показват неговите стойности

Освен това CRP се превърна в основен предиктор на сърдечносъдовия риск. Изследванията показват силна връзка между повишените нива на CRP и повишената вероятност от сърдечни заболявания. Изследването на CRP, заедно с други оценки на риска, като например нивата на холестерола, дава по-цялостна представа за профила на сърдечносъдовото здраве на дадено лице. То спомага за идентифицирането на лица, които могат да се възползват от превантивни мерки или по-агресивни интервенции за намаляване на риска от сърдечни събития.

През последните години ролята на CRP в персонализираната медицина и превантивните грижи придоби значимост. Лекарите все по-често използват нивата на CRP за прецизиране на плановете за лечение и прогнозиране на здравните резултати. Тъй като разбирането ни за сложната връзка между възпалението и различните болести се задълбочава, CRP се превръща в ценен инструмент в ръцете на медицинските специалисти.

С-реактивният протеин е важен маркер за възпаление и активност на имунната система. Измерването му дава представа за широк спектър от здравословни състояния - от остри инфекции до хронични възпалителни заболявания и сърдечносъдови рискове. Ролята на този протеин за насочване на диагнозата, лечението и оценката на риска подчертава значението му в съвременната медицинска практика, позволявайки по-индивидуален и информиран подход към грижите за пациента.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес