Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помагат калните бани и кой трябва да ги избягва?

18 март 2023, 15:44 часа

Калните бани са процедура, която се предлага в много спа центрове и санаториуми. Тя помага при проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат, невралгия или артрит. 

Освен това торфът подпомага загубата на тегло и отърваването от целулита, както и намаляването на отоците и премахването на болката. Самото лечение е много приятно и има загряващ и регенериращ ефект върху тялото ни. За какво помагат калните бани? Кой трябва да се възползва от ползите им и кой трябва да ги избягва? 

Какво представлява торфът?

Торфът се образува при разлагането на растения; добива се в откритите мини. След преработката му той се използва като съставка в много лекарства, както и в козметиката. Тази естествена суровина има много благоприятни за здравето свойства и съдържа ценни минерали, важни за състоянието на целия организъм. 

Сред най-важните са протеините, които имат овлажняващо и омекотяващо действие върху кожата. Танините са втората по важност съставка: те почистват кожата и успокояват раздразненията, като имат и стягаща функция. 

Калта съдържа и важни минерали като магнезий, желязо и калций. Те са от съществено значение за здравето и подпомагат както психическото, така и физическото благополучие.

Какви свойства има калната торфена вана?

Температурата на калта може да достигне 45 градуса по Целзий, но няма риск от изгаряне на кожата. Това лечение е много популярно поради многото си здравословни свойства, а списъкът е доста дълъг.

Сред най-важните са артрит, ревматизъм или хронични болки от страна на опорно-двигателния апарат. Торфената вана се препоръчва на хора, които се борят със затлъстяването, тъй като подпомага борбата с целулита и намалява отоците. 

Тя има лечебен ефект при вагинит и други гинекологични проблеми, тъй като регенерира лигавицата и има антибактериално действие. В СПА центровете тази процедура често се използва при пациенти с проблеми с гърба и болки в шийните прешлени, за да се намалят контрактурите и да се отпуснат стегнатите мускули.

Как изглежда това лечение?

За да приготвите торфена вана, първо се смесват торф и вода. От тази смес се получава гъста каша, която се загрява до 45 градуса по Целзий и след това се излива във ваната. Пациентът лежи в сместа за около 15-25 минути: за една вана са необходими около сто килограма торф! 

Процедурата стимулира рецепторите на кожата и спомага за изхвърлянето на вредните продукти от обмяната на веществата. Освен това високата температура предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. След банята се препоръчва едночасова почивка при температура 22-25 градуса по Целзий и избягване на прекомерна физическа активност.

Кой трябва да избягва калната баня?

Тази процедура не е подходяща за всички хора, тъй като има списък с противопоказания за използването на тази форма на лечение и релаксация. Най-важните от тях включват: рак, туберкулоза, проблеми с кръвообращението, респираторни заболявания, разширени вени или тромбофлебит, заболявания на пикочния мехур.

Калните процедури също така не се препоръчват на бременни жени, деца под седемгодишна възраст и диабетици. Разбира се, всеки човек трябва да се консултира с общопрактикуващия си лекар преди тази форма на терапия, за да се изключат други заболявания и противопоказания за използването на кални бани.

Други приложения на торфа

Калта има широк спектър от приложения както в козметиката, така и в медицината. В допълнение към калните бани, спа центровете често предлагат по-широк пакет от процедури, използващи суровината. 
Една от опциите е затоплящи процедури, предназначени за отпускане на мускулите и премахване на болките. 

Друга форма на терапия е охлаждаща кална процедура, а целта ѝ е да облекчи възпаленията в различни части на тялото. 

Калните компреси се прилагат и локално: по този начин може да се ускори метаболизмът и да се постигне задоволителен ефект за отслабване. Освен това кожата става по-гладка и кадифена на допир след такава процедура.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес