Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какви заболявания помага доматеният сок?

08 септември 2023, 18:40 часа

Доматеният сок, популярна напитка, получена от скромния домат, е не само вкусно допълнение към вашата диета, но и хранителна сила, известна с потенциалните си ползи за здравето. Макар да не е чудодейно лекарство, доматеният сок може да бъде ценно допълнение към вашата диета, предлагайки различни предимства при превенцията и лечението на някои заболявания. Ето някои заболявания и здравословни състояния, за които доматеният сок може да окаже подкрепа:

Сърдечни заболявания

Доматеният сок е богат на ликопен - мощен антиоксидант, който е свързан с намален риск от сърдечни заболявания. Ликопенът може да помогне за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол и за намаляване на кръвното налягане, които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Профилактика на рака

Ликопенът се свързва и с намален риск от някои видове рак, особено от рак на простатата. Антиоксидантите в доматения сок могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма, които могат да допринесат за развитието на рак.

Здраве на очите

Високото съдържание на витамин А в доматения сок спомага за доброто зрение и може да намали риска от свързаната с възрастта дегенерация на макулата (ДМД) и катаракта. Витамин А е от съществено значение за поддържане на здрави очи.

Какво ще се случи, ако пиете доматен сок всеки ден?

Здраве на храносмилателната система

Фибрите в доматения сок подпомагат храносмилането и могат да помогнат за предотвратяване на запек. Освен това доматеният сок съдържа съединения като калий и магнезий, които подпомагат цялостното здраве на храносмилателната система.

Здраве на кожата

Витамините и антиоксидантите, съдържащи се в доматения сок, могат да допринесат за по-здрава кожа, като я предпазват от увреждане от ултравиолетовите лъчи, намаляват признаците на стареене и придават сияен тен.

Здраве на костите

Доматеният сок съдържа витамин К и калций, които са от съществено значение за поддържането на силни и здрави кости. Адекватният прием на тези хранителни вещества може да помогне за предотвратяване на състояния като остеопороза.

Управление на диабета

Някои проучвания показват, че консумацията на доматени продукти може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което ги прави потенциално полезна добавка към диетата на хора с диабет или такива, които са изложени на риск от развитие на това заболяване.

Контрол на теглото

Доматеният сок е с ниско съдържание на калории и може да бъде задоволително и питателно допълнение към плана за намаляване или поддържане на теглото. Съдържанието на фибри помага за поддържане на ситост, което намалява вероятността от преяждане.

Ето защо да пием доматен сок всеки ден!

Здраве на бъбреците

Антиоксидантите в доматения сок могат да подпомогнат здравето на бъбреците, като намалят оксидативния стрес и възпалението. Калият в доматения сок може също да помогне за регулиране на кръвното налягане, което е от решаващо значение за функцията на бъбреците.

Намаляване на възпалението

Хроничното възпаление е често срещан фактор при различни заболявания. Противовъзпалителните свойства на доматения сок могат да допринесат за намаляване на риска от заболявания като артрит и възпалителни заболявания на червата.

Въпреки че доматеният сок може да бъде ценна част от здравословното хранене, той не трябва да се разглежда като самостоятелно средство за лечение на каквито и да било заболявания. Балансираното хранене, включващо разнообразие от плодове, зеленчуци и пълноценни храни, заедно с редовни физически упражнения и здравословен начин на живот, е от ключово значение за поддържане на добро здраве и намаляване на риска от заболявания.

Винаги се консултирайте със здравен специалист за индивидуални съвети и възможности за лечение на конкретни здравословни проблеми.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес