Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте какво се случва, когато съхранявате зеленчуците в найлонови торбички

15 март 2023, 14:54 часа

Всички ние сме наясно с това, че найлоновите пликове са изключително вредни за околната среда, но въпреки това не спираме да ги използваме. Те са достъпни и лесни за употреба. Много от домакините, а и не само, не си представят живота без найлоновите торбички.

Как обаче найлоновите торби могат да ни навредят, ако ги използваме за съхранението на зеленчуци, предстои да разберете.

Защо незабавно да прекратим използването на найлонови торби в кухнята?

Съхранявате ли плодовете и зеленчуците в найлонови торби? Ако отговорът е „Да“, много трябва да се замислите дали да го правите. Помнете, че именно този материал може сериозно да навреди на здравето на цялото семейство.

Повечето домакини са на мнение, че плодовете и зеленчуците, които съхраняваме в хладилник, се запазват за по-дълго време свежи, когато биват съхранявани в найлонови пликове. Забравят обаче, че продуктите също се нуждаят от въздух и ние трябва да им го осигурим.

Необичайните приложения на найлоновата торбичка

Съхранявани в найлонови пликове, ние им правим лоша услуга. Мрежести чанти или отворени хартиени пликове е добра алтернатива, но не и найлонови пликове.

Найлонът е комбинация от химикали. Сред най-опасните са бисфенол А и фталатитът. За съжаление те се срещат в найлоновите торбички.

Ако имате практиката да съхранявате плодовете и зеленчуците за повече от 24 часа в тези пликове, рискувате химикалите да проникнат в продуктите, а след това и в организма ни.

Освен химикалите, найлоновите торбички осигуряват перфектна среда за развитието на бактерии. Това се случва, когато съхраняваната в тях храна няма въздух.

Именно тези микроорганизми са способни да ни причинят куп заболявания. По-лошо е обаче, ако пликовете се скъсат, докато са в хладилника. Така могат да заразят и останалите храни, които съхраняваме.

Следващия път, в който решите да грабнете найлонов плик за съхранение на плодовете или зеленчуците, замислете се внимателно дали да го правите. Възползвайте се от някои от безопасните алтернативи. Така ще предпазите не само себе си, но и семейството си.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес