Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Прекаляването с чай може да има странични ефекти за здравето

11 март 2023, 10:44 часа

За хората, които не пият кафе, чаят е естествен избор през деня. Но и любителите на кафето също обичат да пият чай. Това са две от най-често консумираните напитки, които имат много общо помежду си. 

Но една разлика е особено важна от здравословна гледна точка. Докато е всеизвестно, че не може да се прекалява с дневния прием на кафе, страничните ефекти от консумацията на твърде много чаши чай рядко се обсъждат. 

Разбира се, както и при кафето, умерената консумация е свързана с редица ползи за здравето, но е важно да се следи за консумираното количество в определени граници. Колко чаши чай са твърде много? Колко чай може да повлияе на организма? 

Чай и усвояване на желязото

Чаят е източник на танини - органични химични съединения, производни на фенолите, с антибактериално и стягащо действие, наред с други. Когато се приемат в излишък обаче, те могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. 

Танините намаляват усвояването на желязото, като се свързват с него и го извеждат от организма. Както посочват експертите, недостигът на желязо е един от най-често срещаните дефицити и ако нивата на желязо в организма на човек са ниски, прекомерната консумация на чай може само да влоши състоянието му.

Проучванията показват, че танините, на които е източник чаят, възпрепятстват усвояването на желязото, особено от растителни източници - като спанак, боб и ядки. По тази причина хората на веганска или вегетарианска диета трябва да обръщат повече внимание на количеството чай, което консумират. Хората с ниски нива на желязо, според експертите, трябва да обмислят пиенето на чай между храненията. 

Започнете да пиете чай от дафинов лист и след 1 седмица ще останете изненадани от резултата

Чай срещу кофеин и неговите ефекти

Подобно на кафето, в чая се съдържа кофеин, но в по-малки количества. Черните чайове обикновено съдържат повече кофеин, а съдържанието на това съединение е по-високо, колкото по-дълго се запарва чаят. Прекомерната консумация на кофеин, от чай или от друг източник, може да предизвика тревожност, да увеличи стреса и да предизвика раздразнителност.

Консумацията на твърде много кофеин е свързана и с нарушения на съня. Някои проучвания сочат, че кофеинът може да потисне производството на мелатонин, което води до влошаване на качеството на съня. 

При някои хора обаче поносимостта към кофеина е по-ниска. Чаят съдържа по-малко кофеин от други популярни напитки, но някои видове чай могат да осигурят до 60 мг от съединението на чаша. Други неудобства, които могат да бъдат причинени от консумацията на твърде много чай и съответно кофеин, са: замаяност, киселини, засилени симптоми на стомашен рефлукс.

Кой е най-добрият чай за всяка кръвна група?

Чаят и храносмилателната система

Консумацията на чай в големи количества или на празен стомах може да предизвика неприятни симптоми под формата на стомашни болки или гадене. 

Танините в чаените листа, които са причина за горчивия вкус на чая, са стягащи и могат да раздразнят тъканите в храносмилателния тракт, причинявайки тези неудобства. Хората, които са по-чувствителни, могат да изпитат болки в стомаха и гадене само след изпиването на 1-2 чаши чай, докато други могат да пият повече чай, без да изпитват никакви странични ефекти.

Чай и вредни елементи

Чаените листа могат да съдържат или да абсорбират различни токсични съединения (източник на тези съединения може да бъде например почвата). Проучванията показват наличието на токсини в много различни видове чай. 

Всеки вид чай има различни ползи за здравето. Умерената консумация на чай може да осигури много ползи, но прекомерното пиене на напитката може да доведе до много негативни реакции от страна на организма. 
Важно е да се обърне внимание на това как тялото реагира на чая.  
Повечето експерти смятат, че 3-4 чаши чай (710-950 ml) са безопасна доза. Те обаче посочват, че при някои хора могат да се появят нежелани реакции при консумация на по-малко чаши.

Ако изпитвате някакви симптоми, които могат да бъдат свързани с консумацията на чай, трябва постепенно да намалите приема му.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес