Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха неподозирани ползи на кафето върху кожата

20 януари 2023, 11:33 часа

Кофеиновите напитки и в частност чистото кафе са едни от най-предпочитаните енергизиращи и ободряващи напитки, с които голям процент от нас стартират деня си. Кафето ни помага да “оцелеем” до края на работния ден, разсънва ни по-бързо и има чудесен аромат и вкус. 

И докато повечето сме свикнали само да пием кафето си, от него можем да извлечем и много други ползи, свързани с красотата и външния ни вид. Кафето присъства в немалко козметични продукти, но защо да харчим излишно пари, когато можем да си направим част от тях и в домашни условия. И то с помощта на кафето. 

Кое кафе е най-полезно и кое най-вредно

Ползите от кафето

Вижте някои от ползите на кафето за кожата, косата и лицето ни: 

Скраб за тяло

В зависимост от това как предпочитаме да правим кафето си, в някои случаи остава утайка. Утайката от кафе има абразивни частици и вместо да я изхвърляме в боклука, можем да се възползваме от нея. Тя е отличен натурален ексфолиант за лице и тяло. Премахва мъртвите клетки, себума и мръсотията ефективно. Богата е на антиоксиданти, които подхранват в дълбочина кожата ни. Освен това към нея може да добавите различни продукти - кокосово масло, етерични масла и др. По този начин получавате домашен скраб с кафе, който е подходящ и за по-чувствителна кожа.

За тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите се появяват доста често, когато се преуморяваме твърде много и не си набавяме нужния сън. А и има хора, които по принцип са предразположени към поява на тъмни кръгове. За целта на пазара се предлагат редица продукти за околоочната зона, насочени именно в борбата срещу тъмните кръгове. За да подсилите ефекта им обаче, можете да добавите няколко капки кафе в околоочната си грижа. Кафето ще активира кръвоносните съдове в зоната около очите и ефектите ще са видими по-бързо.

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

Срещу портокалова кожа

Целулитът е нещо нормално, но всяка жена се е опитвала поне веднъж да се справи с него - дали чрез масажи, модерни процедури, или друг вид техники - всички те струват немалко пари. Но вместо да харчите ежемесечно за антицелулитни кремове, заменете ги с едно бюджетно и домашно средство, което не ви струва нищо, а дори и има няколко употреби - утайката от кафето. Добавете към нея и малко кокосово масло и ще получите чудесна алтернатива на антицелулитен скраб. Нанасяйте върху кожата с кръгови масажни движение и изплакнете обилно след това. Бъдете редовни в действията си и скоро ще забележите видими промени.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес