Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайността на туршиите е точно толкова

07 януари 2022, 13:08 часа

Трайността на туршиите е пряко обвързана с качеството на продуктите, които сме използвали за направата им, чистотата на съдовете и тяхното запечатване. Всички тези фактори влияят пряко върху срока на годност.

Ако сте приготвили туршията по изпитана вече рецепта и сте добавили нужното количество сол, най-вероятно ще можете да похапвате ферментиралите зеленчуци в рамките на година – две.

Туршията, която удължава живота (ВИДЕО)

Има обаче и такива рецепти за бързи туршии, при които зеленчуците ферментират не за месеци, а за седмици. Тяхната годност е сравнително кратка и за предпочитане е да се консумират в рамките на два – три месеца, не повече.

Какви са спецификите, свързани с годността на туршиите?

Туршиите, които са ферментирали както трябва, са с по-дълъг срок на годност. Тях можете да ги похапвате в рамките на две години.

Преработените туршии са най-добрият избор за зимнина, тъй като те са и по-трайни.

Продуктите, които се използват при направата на различните видове туршии, ферментират в рамките на 3 – 6 седмици. Това е пряко обвързано с качеството на зеленчуците.

Имайте предвид, че колкото повече време минава, толкова по-меки и кисели ще стават зеленчуците. Ако обаче те са преминали през правилна ферментация и в тях има достатъчно количество сол, няма за какво да се тревожите, защото те няма да се развалят, а само ще променят вкуса си.

Ако сте приготвили туршия със саламура и в нея има достатъчно киселинност, можете да я съхранявате в хладилник за 3 месеца.

Сега, след като вече знаете срока на годност на любимите си туршии, може да им се насладите максимално, докато са все още хрупкави и вкусни!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес