Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този вид храна може да увеличи многократно риска от депресия

03 октомври 2023, 07:35 часа

Нови изследвания установяват, че ултра-преработените храни и изкуствените подсладители като тези, използвани в диетичните напитки, могат да увеличат риска от депресия.

Фактори като нарушен микробиом на червата или дефицит на хранителни вещества също могат да играят по-обща роля.

Поемането на контрол върху приготвянето на храната и четенето на етикетите може да помогне за намаляване на приема на тези храни.

Всички сме чували поговорката „Ти си това, което ядеш“, което означава, че доброто хранене е жизненоважно за нашето физическо здраве. Но ново изследване, добави доказателство, че тази фраза се отнася и за нашето психично здраве.

Изследователи от Харвардския университет са открили, че яденето на ултра-преработени храни - които според тях са "енергийни, вкусни и готови за консумация" - е свързано с повишен риск от депресия.

По-специално, те откриха връзка между депресията и консумацията на изкуствени подсладители и изкуствено подсладени напитки.

Авторите на изследването отбелязват, че има все повече доказателства, свързващи диетата с депресията. Въпреки това, малко работа е направена за изследване на връзката между ултра-преработените храни и разстройствата на настроението.

Освен това нито едно проучване не е разглеждало специфични ултра-преработени храни или съставки или времето за ядене на тези храни във връзка с развитието на депресия. Целта на авторите с настоящото изследване беше да разгледат по-отблизо този въпрос.

Проучване как ултрапреработените храни са свързани с риска от депресия

Участниците в проучването са били жени на средна възраст, които взели участие в голямо проучване, разглеждащо рисковите фактори за големи хронични заболявания при жените. Тези жени не са имали депресия в началото на проучването.

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете преработени храни?

За да преценят колко ултрапреработена храна са яли, изследователите са използвали система, която групира храните според степента на обработка.

Ултра преработените храни са готови за консумация храни, направени предимно или изцяло от храни и хранителни добавки, които имат малко, ако има такива, непокътнати цели храни.

https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2022/05/31/0008814001653945890_big.jp

След това тези ултра-преработени храни са били допълнително разделени на категории, като мазнини и сосове, преработено месо или напитки.

Тези, които са били диагностицирани с депресия и/или които са използвали антидепресанти за своите симптоми, се считат за страдащи от депресия.

След това екипът анализирал данните, търсейки промени в консумацията на ултра-преработени храни и дали хората впоследствие са били диагностицирани с депресия.

Изследователите са идентифицирали 4840 случая на депресия, въпреки че тази цифра е спаднала до 2122, когато са използвали по-строга дефиниция, изискваща жените да имат както диагноза депресия, така и да им бъде предписан антидепресант.

Освен това е установено, че тези с най-висока консумация на ултра-преработени храни имат повишен риск от развитие на депресия в сравнение с тези с най-ниска консумация.

Установено е, че изкуствено подсладените напитки и изкуствените подсладители са свързани с риск от депресия.

Защо ултра-преработените храни могат да увеличат риска от депресия

Изследователите казват, че може да бъде трудно да се създаде ясна картина за това каква е връзката. Това е така, защото „ултрапреработен“ е, от научна гледна точка, доста неясен и широк термин, който обхваща широка гама от храни и съставки.

Има и външни фактори, както и факта, че само защото има статистическа връзка, това не означава непременно, че едно нещо е причинило другото. Например хората, които са под стрес, са склонни да посягат към това, което е най-лесно, което са преработените храни. Така че може да не е самата храна, а фактът, че тези хора вече са склонни към депресия.

Проучването обаче изглежда отчете добре много от тези опасения, така че предположението за причинно-следствена връзка в този случай изглежда доста достоверно.

Една спекулативна причина ултрапреработените храни да са свързани с депресията е, че ултрапреработените храни нарушават микробиома на червата. Здравето на червата играе важна роля за здравата когнитивна функция, така че нарушен микробиом може да има неблагоприятен ефект върху настроението.

Също така си струва да се отбележи, че диетите с високо съдържание на ултра-преработени храни имат по-голям дефицит на хранителни вещества от тези, които са по-малко преработени, като средиземноморската диета.

Средиземноморската диета отдавна се свързва с по-добри здравни резултати като цяло, включително по-ниски нива на стрес. Така че може да се окаже, че по-високите нива на депресия могат да бъдат свързани с определени диетични недостатъци, причинени от по-малко богати на хранителни вещества храни.

Интересното обаче е, че проучването установи, че основната корелация се дължи на изкуствено конкретно подсладители, а не UPF [ултрапреработени храни] в по-широк смисъл. Това може да ни помогне да се стесни кръга специфични съставки или процеси, които е най-вероятно да окажат ефект.

Експерт: Най-лошите храни за имунната система

Съвети за намаляване на количеството ултрапреработени храни, които ядете

Има някои прости и практични стъпки, които можете да предприемете, за да направите по-здравословен избор и да намалите количеството преработени храни, които консумирате.

Едно от които е винаги да проверявате списъка със съставките на продуктите. Преди да купите пакетирани храни, внимателно прочетете списъка със съставките и изберете тези, които имат по-малък брой съставки. Ограничете или избягвайте тези, които съдържат консерванти, добавки и изкуствени подсладители.

Също така да си приготвяте собствени ястия у дома, за да можете да контролирате съставките, които влизат в тях. Какот и да минимизирате шансовете за използване на преработени захари и подправки, които често се използват в полуфабрикатите.

Преработените храни са навсякъде и е неизбежно да ги приемате от време на време. Ключът тук е да ги консумирате от време на време и да се стремите да приготвяте здравословна диета, приготвена от естествени съставки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес