Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този обичан продукт може да бъде истинска калорийна бомба

06 януари 2023, 14:00 часа

Майонезата не се слави с най-добрата репутация. На практика този продукт е обявен за висококалоричен и трябва да се избягва, особено ако искате да поддържате здравословно телесно тегло. Здравословна ли е майонезата и с право ли се смята за калорийна бомба? Какво трябва да знаете за майонезата и как да си приготвите домашна версия? 

Майонеза - сантиментален вкус

Има много поводи да се върнем към ароматите на детството, топлината на кухнята на баба и деликатесите, с които сме глезили небцето си по онова време, без да мислим за нищо друго освен за удоволствие. Детството има уникален вкус, не само в буквалния смисъл на думата. 

Комбинацията от олио и жълтъци води до получаване на гъста емулсия, която има широк спектър от приложения в кулинарията. И до днес в много домове има продукти, които никой не смее да сервира по друг начин, освен с майонеза. Класика в българската кухня е зеленчуковата салата с майонеза, яйца или херинга в майонеза. 

Колко полезна е майонезата и как да си я направим в домашни условия

Калоричност на майонезата

Много хора си облизват езика само при мисълта за тези деликатеси, но в името на стройната фигура майонезата все по-често се заменя с натурално кисело мляко или със сос, приготвен чрез комбиниране на кисело мляко с майонеза. Най-често в съотношение 1:1. 
Калоричността на майонезата не е митична. Тя е истинска. В крайна сметка се приготвя чрез комбиниране на растително масло с яйчни жълтъци, които също съдържат мазнини. В 100 г майонеза се съдържат до 680 ккал. 1 супена лъжица съдържа цели 170 ккал! Това не е продукт, който насърчава отслабването.

Здравословна ли е майонезата?

Определено да, стига да я консумирате в малки количества. Една чаена лъжичка или дори една супена лъжица майонеза няма да развали фигурата ни, стига да не ни стане всекидневие. 

Майонезата, направена от комбинация от продукти, богати на здравословни ненаситени мастни киселини, е съкровищница на мастноразтворими витамини. Съдържа витамини A, D, E и K, както и три важни за здравето елемента: калий, селен и натрий.

Майонеза с прясно мляко. Няма да повярвате, че съществува подобна вкусотия!

Майонезата: полезна за сърцето?

Майонезата е висококалорична, но вкусна и здравословна комбинация от качествено студено пресовано растително масло и яйчен жълтък. И противно на общоприетото схващане, не е необходимо да се изключва от менюто. Това, за което трябва да внимавате, е умереността при консумацията ѝ. Когато се консумира в разумни дози, тя не само не вреди, но и помага. 
Майонезата е полезна за сърцето. В крайна сметка основните ѝ съставки (олио и яйчен жълтък) са богати на незаменими мастни киселини, като се набляга на най-желаните за здравето омега-3 киселини. Те имат благоприятен ефект върху състоянието на сърцето и работата на цялата сърдечно-съдова система. Твърде ниските нива на омега-3 отслабват сърцето и увеличават риска от развитие на исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда. Ето защо е толкова важно да им осигурявате храна. 

Мастноразтворимите витамини, съдържащи се в майонезата: A, D, E и K имат силен антиоксидантен потенциал, поради което този харесван продукт намалява риска от инсулт. 

Най-бързата рецепта за вкусна домашна майонеза

Как се приготвя домашна майонеза за празничния сезон?

Рецептата е тривиално проста.

Съставки:

1 жълтък, 180 мл студено пресовано рапично олио, една чаена лъжичка горчица, една чаена лъжичка лимонов сок, щипка сол.

Метод на приготвяне:

Разбийте жълтъка, лимоновия сок и солта с бъркалка, за предпочитане в стъклен съд. Като разбивате през цялото време, постепенно добавете олиото. Накрая, когато сместа стане достатъчно гъста, добавете горчицата и разбъркайте отново много добре. Съхранявайте майонезата в стъклена купа в хладилника за не повече от 5-6 дни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес