Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са 10-те ключови ПРЕПОРЪКИ при АНТИЦЕЛУЛИТНАТА диета

27 март 2022, 19:00 часа

В борбата с целулита ключът е да промените начина си на живот и хранене и най-важното – да развиете интелигентни навици. 

Какво е целулит?

Целулитът е проклятието на повечето жени по света. Защо жените се борят точно с него? Оказва се, че целулитът е тясно свързан с хормоналния баланс и по-точно – със секрецията на естрогени, наричани обикновено „женски полови хормони”.

Целулитът се образува в резултат на неравномерно разпределение на мастната тъкан, което възниква заедно с едематозно-фиброзни изменения в подкожната тъкан. В зависимост от тежестта - може да се види с просто око или само след притискане на кожната гънка.

Целулитът предпочита да атакува нежния пол. Засяга жени от всички възрасти и типове тяло. Може да се появи още от пубертета. Често се влошава по време на бременност, с хормонални смущения и в периода на менопаузата.

Мит е, че само хора с наднормено тегло и затлъстяване се борят с него. Слабите жени също могат да го имат. Има ли смисъл тази битка?

Къде най-често се образува целулит?

Той се появява там, където естествено се натрупват повече телесни мазнини. Най-често се образува по дупето, бедрата, корема и ръцете. За много жени целулитът е причина за голям дискомфорт, затова те покриват плътно частите на тялото, където се появява. Въпреки това си струва да знаете, че тесните дрехи могат да насърчат образуването на целулит.

Японска диета топи 7 кг за 2 седмици

Фактори, допринасящи за образуването на целулит

Въпреки че целулитът се среща и при слаби хора, наднорменото тегло и затлъстяването (с повече телесни мазнини) увеличават риска от образуване на мастни бучки под кожата.

Целулитът се появява по-често при жени, които водят заседнал начин на живот, отколкото при физически активни жени и при хора с големи колебания в теглото.

Може да се засили при проблеми с кръвообращението, преобладаване на естрогени с едновременен дефицит на прогестерон и дефекти на стойката. Пушенето на цигари и неподходящата диета също са сред често срещаните причини.

10 препоръки за намаляване на риска от целулит

Извършването на промени за кратко време не е ефективно нито при загуба на тегло, нито при специфични болестни образувания, нито по отношение на целулита. 

Ключът към успеха е да развиете здравословни навици и да използвате умен модел на хранене. Винаги, а не от време на време. 

5 симптома за появата на целулит

Какво да търсите в антицелулитната диета?

1. Пийте поне два литра вода на ден. За предпочитане тя да е с ниско съдържание на натрий. Водата подобрява отстраняването на токсините и стяга кожата.

2. Премахнете консумацията на тлъсти меса и други животински мазнини, които насърчават съхранението на мазнини. Заменете ги със здравословни растителни мазнини (рапично масло, ленено масло, ядки, бадеми, тиквени семки, авокадо), които са богати на най-желаните омега-3, омега-6 и омега-9 ненаситени мастни киселини. Те подобряват метаболизма, ускоряват изгарянето на мазнините и по този начин предпазват от образуването на портокалова кора.

3. Ограничете приема на сол, която насърчава подуването. Заменете го с див чесън, босилек, мащерка или майорана.

4. Спрете приема на нездравословни и силно преработени храни. Голяма част от трансмазнините и химическите хранителни добавки се натрупват в мастните клетки.

5. Ограничете консумацията на сладки неща. Те ще изострят образуването на целулит. 

6. Заменете кафето със зелен чай. Той има и стимулиращ ефект, като перфектно хидратира клетките, което не може да се очаква от кафето.

7. Откажете цигарите и намалете консумацията на алкохол. Стимулантите затрупват тялото с вредни вещества, които се отлагат в клетките на цялото тяло, включително кожата и мастните клетки.

8. Включете силно питателни храни в диетата си с акцент върху пресните зеленчуци и плодове. Те са отличен източник на витамини, минерали и фибри, които стимулират метаболизма.

9. Не забравяйте за диуретичните продукти като домати, диня, целина, корен и листа от магданоз, а през пролетно-летния сезон и череши и ягоди.

10. Яжте малки порции и консумирайте предимно лесно смилаеми продукти. Това ще подобри метаболизма, ще укрепи кожата и ще помогне за поддържане на мастната тъкан под контрол.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес