Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиквени семки: По колко на ден ни спасяват от безсънието?

21 октомври 2023, 12:00 часа

Много храни и напитки днес се свързват с по-добър сън. Тук ще се опитаме да представим тиквените семки и техния принос в борбата с безсънието. 

Вярно ли е, че тиквените семки спасяват от безсъние?

Краткият отговор е “Да, консумацията на тиквени семки преди лягане помага за пълноценен сън” според проучвания и медицински експерти. Ако се въртите в леглото през нощта и не може да заспите, разхождате се и търсите нещо за хапване, най-добре изяжте една шепа тиквени семки и си легнете.

Как тиквените семки помагат на съня?

Основната причина семките да се свързват с добър сън е, че те съдържат хранителни вещества, които помагат на съня. Сред тях са триптофан, цинк и магнезий. 

Според експертите

“Храната може да е от голяма полза за добър нощен сън. Хора, които не могат да спят и се събуждат през цялата нощ, обикновено имат ниско съдържание на серотонин. А тиквените семки са богати на триптофан, който тялото използва, за да произвежда серотонин” споделя д-р Пина Ло Джудиче.
“Ако търсите нощна закуска, ако имате проблеми със съня, 25-30 г тиквени семки (половин чаша) ще ви помогнат” споделя медицинският специалист Осман Мюфтюоглу.

Тиквените семки са богати на цинк и триптофан, които помагат в борбата с инсомния. Човешкото тяло превръща триптофана в серотонин, след това в мелатонин, “хормона на съня”. 

Тиквени семки - по колко на ден гарантират здравия Ви сън

Тиквени семки и пълноценен сън

Калий, триптофан и цинк. Това са хранителните вещества, които превръщат тиквените семки в идеална закуска преди лягане за хора с проблеми със съня.

Триптофан

Основната причина, тиквените семки да се свързват с по-добър сън, е че са богати на триптофан. Триптофанът е важна аминокиселина, която не се произвежда от човешкото тяло. Затова трябва да се доставя от животински и растителни източници с храната.

Ако често ви се спи или се чувствате отпуснато, след като сте яли определени храни като пуйка, киви или мляко, причината е, че те съдържат голямо количество триптофан. Триптофанът не влияе директно на добрия сън, по-скоро е в началото на процеса. Триптофанът е необходим за производството на серотонин и мелатонин. И двата хормона, особено мелатонин, играят ключова роля в съня.

Серотонин

Според различни медицински статии и доклади, докато серотонинът е пряко свързан с енергията, той може да въздейства и на съня чрез отпускане на тялото. Серотонинът е необходим за производството на мелатонин, хормона на съня.

Мелатонин

Човешкото тяло използва триптофан, който произвежда серотонин, а след това използва серотонина за производство на мелатонин.

Вечерта производството на мелатонин се ускорява и той се освобождава в кръвта и достига до всички тъкани, като по този начин насърчава съня. Според многобройни изследвания прием на 1-2 мг от L-триптофан всяка вечер в продължение на няколко дни значително ще подобрят количеството и качеството на съня.
В 100 г тиквени семки се съдържат 0,58 г триптофан.

Тиквени семки сутрин на гладно – да се отървем от глистите в организма!

Цинк

След желязото, цинкът е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло с много роли. В едно проучване се разкрива значението на добавките от цинк върху качеството и интензивността на съня.

Група участници получават редовно добавки от цинк всяка вечер. След месец се установява подобрение качеството им на сън. Изследване, проведено от National Health and Nutrition Examination разкрива, че хора, които спят под 5 часа, консумират по-малко цинк от тези, които спят 7-9 часа на нощ.

В тиквените семки се съдържа голямо количество цинк, който помага за превръщане на триптофана в серотонин. Тиквените семки са отличен източник на цинк. В 100 г от тях се съдържат около 8 мг цинк. Препоръчителната доза цинк на ден е 8 мг за жените и 11 мг за мъжете.

Колко тиквени семки на ден помагат за добър сън?

Според Американската асоциация по сърдечно здраве трябва да се приема всеки ден около 30 г тиквени семки. Това количество ще ви достави достатъчно количество протеини, здравословни мазнини, фибри, цинк, селен, магнезий и други важни хранителни вещества.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес