Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези бабини рецепти за кашлица с храчки са помогнали на поколения българи!

05 март 2024, 13:22 часа

Приготвянето в домашни условия на ефективни лекарства за кашлица не е трудно и се е практикувало от незапомнени времена.

Д-р Любов Дудченко ни разказва за тези методи.

Ако кашлицата е с храчки, отхрачването е затруднено и има дискомфорт в гърдите, помагат компреси. Може да се направи компрес от настъргани варени картофи с мед или сок от ряпа. Горещата смес се разстила върху тензух и се завързва плътно в областта на гърдите с топъл шал. Ефективни се считат компреси с течен мед, олио, свинска мас или с мас от язовец.

Чай от горски плодове

Летният период е богат на многобройни горски плодове, които ще помогнат в борбата с кашлицата и са най-приятният вид лечение.

Към чаша горещ чай добавете 1-2 супени лъжици горски ягоди (може също къпини или малини), пасирани със захар. Пийте го горещ. Само бъдете внимателни, когато използвате малини: те понижават кръвното налягане.

Само с мед, мляко и сода ще забравите за упоритата кашлица

Мляко с градински чай

При лечение на кашлица пиенето на топло мляко ще помогне за намаляване на дразненето на ларинкса. Много експерти в областта на традиционната медицина препоръчват използването му за разреждане на слуз и отстраняването й поради факта, че съдържа вещества, които имат омекотяващ и отхрачващ ефект.

В тенджера със 150 г мляко се добавя 1 супена лъжица градински чай. Оставяте да заври на слаб котлон. Изключвате котлона, добавяте 1 чаена лъжичка свинска мас или краве масло, покривате с капак и оставяте за 10-15 минути. Прецеждате, добавяте 1 чаена лъжичка мед.

Кашлицата става по-мека, а при допълнителни компреси отшумява много бързо.

Мляко със смокини

Смокините имат толкова силни отхрачващи свойства, че често се използват при лечението на различни заболявания на горните дихателни пътища: бронхит, пневмония, магарешка кашлица, да не говорим за обикновена настинка или остра респираторна вирусна инфекция.

В половин литър мляко се пускат 3-4 смокини и се слагат на слаб огън. Веднага след като млякото придобие по-тъмен цвят, дръпвате от огъня, охлаждате леко и пиете на малки глътки.

Лук и мед

Вземате лук и мед в равни пропорции. Слагате ги в малък съд, пълните го с вода и поставяте във фурната за 2 часа при температура 100 градуса. Пие се по една супена лъжица два пъти на ден. След 3-4 дни от кашлицата не трябва да има и следа.

Чесън и мед

Чесънът се нарязва на ситно, поставя се в тенджера и се добавя една супена лъжица мед. Тази смес престоява през нощта, след което се пие по една супена лъжица 2 пъти на ден.

Тази стара рецепта за кашлица може да ви спаси от неприятния проблем

Черна ряпа с мед

Това съчетание е много популярен народен лек за лечение както на суха кашлица, така и с храчки. Инфузиите и сиропите от черна ряпа облекчават спазмите и помагат за отстраняване на слузта от бронхите.

Първа рецепта

Върхът на ряпата се отрязва, в него се прави дупка и се пълни с мед или захар. Отделеният сироп трябва да се пие на всеки час по една чаена лъжичка за деца и по една супена лъжица за възрастни.

Втора рецепта

Отрязвате горната част на голяма черна ряпа, отстранявате частично сърцевината и я намачквате с лъжица или нож. Оставете сместа да пусне сока си, след което добавете мед или захар в „кладенчето“. Покривате ряпата с отрязаната горна част и изчаквате от 4 до 6 часа. Щом отделеният сок се смеси с мед или захар, започнете приема на получения сироп. Нормата за възрастен е 100 грама на ден, разпределени преди храненията.

Сокът да се съхранява на тъмно и хладно място не повече от 24 часа!

Внимание! Статията е само с цел информация. Не се самолекувайте и задължително се допитвайте до лекар-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес