Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази обикновена подправка значително ще подобри паметта ви

24 декември 2023, 09:33 часа

Добра новина за любителите на японската кухня. Изследователите са доказали, че популярната подправка, която обикновено се консумира със суши и рулца, може да бъде истински „бустер“ за мозъка.

Почитателите на традиционната японска кухня особено ценят суши - ястие от ориз с оцетна подправка и различни морски дарове, използващи сушени листа от водорасли. Уасаби се счита за неразделна подправка за суши и неговата вариация - ролки. Това е смлян корен от специален вид „японски хрян“. Смята се, че истинското уасаби убива микробите в суровата риба.

Вярно е, че често продават оцветена смес от горчица и хрян под прикритието на уасаби. Но истинският корен от уасаби е истинска суперхрана. Отдавна са известни свойствата му да дезинфекцира, да се противопоставя на тумори и възпалителни процеси в тялото. Но това не е всичко. Наскоро изследователи от японския университет Тохоку откриха, че подправката може значително да подобрява както краткосрочната, така и дългосрочната памет.

Ашваганда: 8 ползи, които ще ни направят по-здрави (част 2)

 „Ние самите бяхме изненадани“

Учените направиха своите заключения, след като анализираха когнитивните функции на участниците в експеримента, които бяха добавени към храната си с уасаби в продължение на 12 седмици. „Подобрението беше наистина значително,  “каза авторът на изследването на CBS News Руи Нучи. — Ефектът е особено забележим при пациенти в напреднала възраст. Ние самите бяхме изненадани да видим такива драстични промени.

Преди и след експеримента учените оцениха изпълнителните функции на мозъка: способността да се контролират мислите, емоциите и действията, епизодичната памет за автобиографични събития, скоростта на обработка на информацията, вниманието и работната памет - способността да се задържа информация в ума с които работим.

„Работната и епизодичната памет се подобряват средно с 18% при тези, приемащи уасаби, в сравнение с плацебо групата, приемаща залъгалки“, каза ученият. „Това може да се дължи на факта, че уасабито намалява нивото на възпаление в хипокампуса , частта от мозъка, която е специално отговорна за паметта.“

Знаете ли как се нарича японската горчица?

Природна аптека

Между другото, коренът на обикновения хрян, който често се използва за заместване на японското уасаби, също може да се счита за истинска природна аптека. Има противовъзпалителни свойства, има благоприятен ефект върху храносмилането, като стимулира стомашно-чревния тракт и подобрява метаболизма.

Как да подобрим мозъчната функция?

Навикът да се живее по инерция може да наруши функционирането на лимбичната система: тя става бавна.

Рутинните ежедневни дейности също са пагубни за мозъка, когато човек спре да се развива. Според учения движението е живот, така че трябва да се учи през цялото време.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес