Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази бюджетна храна ще ви помогне да станете по-умни и със здраво сърце

01 февруари 2024, 15:00 часа

По рафтовете на магазините има познати продукти, които често пренебрегваме, дори и да не са скъпи. И напразно, казват експертите. Понякога те са полезни за сърцето, мозъка и нервната система.

Ако искате да закупите продукт, който ще донесе огромни ползи за тялото, но няма да изпразни портфейла ви, тогава обърнете внимание на печурките. Някога са били смятани за скъп деликатес, но тези дни са отминали. Днес гъбите могат да бъдат намерени в почти всеки магазин за хранителни стоки, обикновено се съхраняват в хладилници до зеленчуци и билки.

Печурките съдържат много витамини B, D, A, желязо, йод, калций и цинк. В допълнение, този продукт е богат на фосфор, който не е по-нисък от рибата. Микроелементът участва в образуването на костната тъкан и основните метаболитни процеси, необходим е и за енергията, протеиновия синтез, красивите и здрави зъби.

Какво се случва с тялото, когато ядете гъби?

Ако се съмнявате дали да ядете потъмнели печурки, просто нарежете гъбата по дължина. Ако еластичността и белият цвят вътре са запазени, тогава няма опасност. При закупуване се препоръчва да изберете гъби с цяла ципа, която свързва стъблото с капачката. Печурките се държат в хладилника за не повече от пет дни.

С какво друго са полезни за печурките?

Този продукт съдържа много вода и диетични фибри, печурките пречистват организма и подобряват храносмилането. Освен това се смята, че гъбите помагат на черния дроб и панкреаса.

Печурките помагат за нормализиране на липидния метаболизъм, което означава, че помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. По-малко холестерол означава по-малка опасност за болести на сърцето.

Защо гъбите са толкова полезни за здравето?

Тези гъби също ви помагат да мислите по-добре. Благодарение на калия в продукта продуктът подобрява кръвоток към мозъка, а това подпомага когнитивните способности.

Ако отслабвате, то тези гъби са чудесен вариант за вас. Те нямат празни калории, но са пълни с хранителни вещества. Отлично засищат, не отстъпват по нищо на месото. Препоръчва се да се ядат не повече от 150-200 г печурки на ден.

Как да ги приготвим?

Печурките могат да се готвят по различни начини. Тези гъби могат да се пекат, пържат, варят и дори могат да се ядат сурови. Най-безопасният и здравословен начин обаче е да ги печете във фурната без олио, да ги изпечете на скара или да ги сварите. Не е необходимо да добавяте масло, особено ако следите фигурата си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес