Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студен или горещ душ – кое е по-здравословно?

24 юли 2023, 14:38 часа

Ежедневният душ е много важен за хигиената. Когато говорим за летните горещини, то няколко душа в рамките на деня са необходимост.

Сигурни сме, че не съществува човек, който в края на работния ден да не иска да си вземе освежаващ душ.

Ако обаче не разполагате с достатъчно време преди работа, то може да пропуснете сутрешния душ. Не бива обаче да се лишавате от вечерния. С него ще си гарантирате много по-спокоен и пълноценен сън.

Грешки, които допускаме, при вземането на душ

В този момент се появява един много важен въпрос, а именно с каква вода да си вземем душ – гореща или хладка.

Кой душ е по-здравословен – хладък или горещ?

Когато става въпрос за горещ душ, трябва да кажем, че той много спомага за отпускането на мускулите. С него можем да прогоним стреса и да се почувстваме по-отпочинали. Горещият душ се препоръчва и на хора, страдащи от настинка.

Душовете с подвижна глава имат страхотно и несравнимо предимство. Ако засилите струята, душът може да се ползва като масажор.

Има и друго важно нещо, свързано с горещ душ. Той допринася за повишаване нивата на хормона окситоцин, известен като „хормона на любовта“.

Ако работата ви носи много стрес и непрекъснато сте под напрежение, един горещ душ със сигурност ще успее да „разводни“ неприятното усещане и ще ви накара да се чувствате по-спокойни.

Сутрешен или вечерен душ – кой е по-полезен

Какво обаче ще кажете за един хладък душ и знаете ли за какво е толкова полезен той? Ако идеята да си вземете студен душ ви се струва прекалено екстремна, то поне трябва да знаете защо е добре да опитате да се къпете с по-хладка вода от време на време.

Хладкият душ доказано освежава и ни разсънва. Изключително подходящ е за хора, на които сутрин им е трудно да станат за работа, а още по-малко да изглеждат бодри и наспали се в ранните часове на деня.

Студената вода има способността да събуди не само тялото, но и мисълта ви.

Преди време са били направени изследвания, от които става ясно, че ако човек два пъти в седмицата си взима студен душ, ще му е по-лесно да се пребори с депресията и други апатични състояния.

Отделно от това хладката вода се оказва много по-полезна за кожата и косата, отколкото горещата. Въпреки това обаче за предпочитане си остава да редуваме топло и студено. Ако го правите редовно, ще подобрите еластичността на кожата си и ще сведете до минимум появата на стрии.

Надяваме се да сме ви били полезни и вече да знаете за какво всъщност помага както студеният, така и горещият душ.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес